Nyheter ARBETSMILJÖ

Varannan krog prickades för arbetet mot smittspridning

Arbetsmiljöverket har inspekterat restauranger för att se hur de förebyggt covidsmitta. Nära hälften av dem fick krav på att förbättra smittskyddet. Arbetsgivarna har haft mer fokus på gästernas säkerhet än på de anställdas, säger projektledaren Malin Cato.

Publicerad 24 februari 2022
Varannan krog prickades för arbetet mot smittspridning
– Man var snabb med åtgärder som att glesa ut bord, men tänkte inte på personalen som plockade disk, säger Malin Cato på Arbetsmiljöverket. Foto: Colourbox

Arbetsmiljöverket har gjort omkring 3 000 inspektioner på arbetsplatser där smittrisken bedömts som hög, bland annat inom restaurang. Av 443 inspekterade restauranger fick 213, alltså nära hälften, krav på sig.

– Det vi såg var att man ofta utgick från kundens perspektiv och lite glömde bort att man som arbetsgivare även har ansvar för sina arbetstagare. Man var snabb med åtgärder som att glesa ut bord, men tänkte inte på personalen som plockade disk och torkade av borden, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Många restauranger har också små kök, där personalen arbetar nära varandra, konstaterar hon.
Sedan förstod arbetsgivarna ändå snabbt att det fanns en arbetsmiljörisk, säger Malin Cato.

– De tog bort servering vid borden, såg till att det fanns handskar och fick basala hygienåtgärder på plats. Restaurangerna kunde även göra organisatoriska förändringar, som att låta personalen ha matrast olika tider så att de inte skulle sitta för nära varandra i trånga utrymmen.

Arbetsgivare behöver se det här som en arbetsmiljöfråga. Malin Cato, Arbetsmiljöverket

Syftet med inspektionerna var att undersöka hur arbetsgivare förebygger risk för smitta av covid-19, men inspektionerna kan få effekt även på andra typer av smitta, säger Malin Cato.
– Arbetsgivare behöver se det här som en arbetsmiljöfråga och kunskapen har ökat när det gäller förebyggande.

Inspektionerna fokuserade på branscher där man har många kontakter med människor och där det är omöjligt att arbeta hemifrån, som fastighetsskötare, lokalvård, skola och tandläkare.
Det ställdes krav på 53 procent av de inspekterade arbetsplatserna. Kraven gällde främst att arbetsgivarna skulle undersöka, riskbedöma och vidta åtgärder för att förhindra smittspridning, utbilda anställda och ha rutiner för att utreda sådant som kan kopplas till smitta.

Branscher där personalen tidigt blev vaccinerade, som vård och omsorg, ingick inte.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här