Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Var tredje kokerska har ont

Påfrestande arbetsställningar och tunga lyft gör att kvinnorna i hotell- och restaurangbranschen får ont i kroppen. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga undersökning.

Publicerad 17 november 2006

Mer än var tredje kokerska drabbades av smärta eller andra besvär på grund av sitt arbete någon gång under det gångna året. Så stor andel med smärta har ingen annan yrkesgrupp. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga undersökning.

Siffran var nästan lika hög bland städerskor och kvinnliga restaurang- och storhushållsanställda.

De vanligaste orsakerna till besvären var påfrestande arbetsställningar och tungt manuellt arbete. Var fjärde kokerska uppgav att de fått ont för att jobbet är tungt. Var femte svarade att de fått problem på grund av påfrestande arbetsställningar. 18 procent av de kvinnliga restaurangbiträdena och 14 procent av hotell- och kontorsstäderskorna sade att de fått besvär på grund av påfrestande arbetsställningar.

Däremot är problem orsakade av mobbning, buller och stress relativt ovanliga bland hotell- och restaurangpersonal.

Arbetsorsakade besvär 2006
Undersökningen bygger på intervjuer med arbetande i åldrarna 16 till 64. Endast de grupper med fler än 400 svarande redovisas. Bland de svarande fanns få manliga hotell- och restauranganställda, därför saknas resultat för dessa.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här