Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lönerna ökade mer för branschens män

För första gången på 20 år ökade kvinnors löner mer än männens under förra året. Men inte i hotell- och restaurangbranschen. Där ökade männens mer. Det visar LO:s lönerapport för 2005.

Publicerad 5 oktober 2006

LO har sammanställt en rapport över förra årets löneutveckling. En tydlig trend är att kvinnors löner långsamt ökar i förhållande till männens. I genomsnitt höjdes LO-kvinnornas löner med 30 kronor mer i månaden än deras manliga kollegors.

Undantaget är hotell- och restaurangyrkena. Där ökade männens löner med 2,3 procent medan de kvinnliga arbetarnas löner bara höjdes med drygt 1,1 procent under förra året.

Rapporten visar också att tjänstemännens löner fortsätter att öka avsevärt mer än arbetarnas. För samtliga arbetare höjdes lönerna med 2,5 procent medan tjänstemännens löner ökade med 3 procent.

Den minsta lönehöjningen hade arbetare i byggnadsindustrin och arbetare i den privata tjänstesektorn. I hotell- och restaurangbranschen höjdes lönerna i genomsnitt 1,5 procent under 2005.

LO:s lönerapport
LO:s rapport bygger på statistik från SCB. Lönebegreppet som används är grundlön inklusive helglön och andra fasta löneförmåner motsvarande en månadslön för heltidsarbete på dagtid. Ob-tillägg räknas alltså inte in i lönesumman.
Hämta rapporten på www.lo.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här