Quiz SMÖR

Vad vet du om smör?

Kockar älskar smör – men alla är välkomna att göra vårt feta quiz! Har du koll på detaljerna kring den härliga produkten?

Publicerad 6 december 2024
Vad vet du om smör?

Det är inte bara kockar som är tokiga i smör.
Mellan 2018 och 2022 ökade smörkostnaderna med 33 procent per konsument – samtidigt som försäljningen ökade nästan lika mycket. Kan du allt om kökets egen lilla guldtacka? Testa kunskaperna!

Fråga

smörkärning på kyrkovägg
Djävulen hjälper en kvinna att kärna smör på denna väggmålning i Dannemora kyrka, Uppland. Han har säkert pytsat i en icke tillåten ingrediens också! Foto: Sören Hallgren/Nordiska museet

Smör består i huvudsak av kärnad grädde, och några saker till. Men vilken ingrediens får absolut inte ingå?

Fråga

smörpaket, illustration till quiz
Det är cirka 35 procent kvar av det här smörpaketet. Men hur många procents fett- och vattenhalt är det? Foto: Mostphotos

För att få klassas som smör får produkten bara innehålla en viss mängd vatten och inte understiga en viss fetthalt. Vilka gränser gäller?

Fråga

smöruppläggning
Kolla en så fin smöruppläggning, skapad av kalaskokerskan Anna-Lisa Jacobsson 1994 – den vill man inte utsätta för smälttemperaturen. Foto: Tommy Arvidsson/Upplandsmuseet

Rumstempererat är smöret användbart till mycket. Vid vilken temperatur smälter det till vätska?

Fråga

Om något är ännu godare än smör så skulle det vara den brynta varianten! Vad heter brynt smör på franska?

Fråga

illustration till quiz om smör, kvinna äter brödbit med mycket smör
Man måste ta i för att nå upp till årskonsumtionen! Eller? Foto: Istockphoto

Många klickar små blir flera paket på ett år. Hur mycket smör konsumerar varje person i Sverige i snitt?

Fråga

kossor på sommaräng till quiz om smör
Sommarbetet, ger det avtryck i smörets kulör? Foto: Mostphotos

Ett av dessa påståenden stämmer inte. Vilket?

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här