Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Underbetalda diskare fick 240 000 kronor för uteblivna löner

På ett kafé i Göteborg jobbade fyra utländska studenter extra till alldeles för låga löner. Några andra kaféanställda fick reda på det och tog kontakt med facket. Nu får studenterna sammanlagt 240 000 kronor för uteblivna löner och 5 000 kronor var i skadestånd.

Publicerad 27 november 2007

De fyra studenterna, som kommer från Pakistan, arbetade extra med att diska på ett kafé. Några arbetskamrater reagerade på att diskarna fick väldigt låg timlön, 60 kronor i timmen. Dessutom saknades anställningsbevis. Arbetskamraterna, som var medlemmar i facket, tog kontakt med Hotell- och restaurangfacket.

– Vi fick inte ta pauser, ingen lunch och fanns inte inlagda i schemat som de andra. Dessutom blev vi ofta hemskickade om det regnade eller om chefen inte tyckte att det kom tillräckligt med folk, säger Nasir.
Han och de andra har levt under en otroligt stark psykisk press.
– Vi har varit beroende av vårt jobb och har inte känt till våra rättigheter. Vi blev ofta utskällda av vår chef och kände oss hotade.

Per-Anders Pettersson (bilden) är ombudsman på Göteborgsavdelningen. Han har skött förhandlingen för de fyra studenterna.
– Upprinnelsen är att några arbetskompisar till studenterna tog kontakt med oss eftersom de tyckte att det var fördjävligt hur deras anställningsvillkor, löner och liknande såg ut, säger Per-Anders Pettersson.
Han träffade de fyra studenterna som valde gå med i facket.
– Vi är nu klara med beloppen och skadestånden.
Arbetsgivaren kommer att betala ut totalt 240 000 kronor till de fyra studenterna, säger Per-Anders Pettersson.

– Vi är jätteglada och känner att vi har fått upprättelse. Men det är inte pengarna som är viktigast utan signalen om att det inte är okej att en arbetsgivare får behandla sina anställda hur som helst, säger Salman.
Studenterna har också fått fasta anställningar på kafét samtidigt som de fortsätter med sina studier.
– Det känns okej att jobba kvar. Vi behöver våra jobb, säger Zahid.

Han berättar att arbetsgivaren behandlat dem korrekt efter förhandlingarna, även om det kompisaktiga tonfallet är borta. De fyra vännerna uppmanar nu anställda i liknande situationer att höra av sig till facket.
– Kontakta facket så att du blir medveten om dina rättigheter och om vad lagen säger, säger Shaheen.
– Vi har fått reda på vilka rättigheter vi har och nu känns det som att det går att se ljust på framtiden i Sverige igen, tidigare kände vi oss ensamma och dåligt behandlade, säger Nasir.

Nasir och hans kamrater heter egentligen något annat men vill vara anonyma. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och visar inte personerna i artikeln.

Fakta: Vad händer nu?
? Beloppen kommer att betalas ut i omgångar den 25 december, den 25 januari och den 25 februari.
? Utöver detta får var och en ett allmänt skadestånd på 5 000 kronor.
? Arbetsgivaren ska också betala 25 000 kronor till HRF för brott mot kollektivavtalet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här