I onsdags hade HRF förbundsmöte. Vi passade på att fråga tre förtroendevalda om vilka som är de viktigaste frågorna just nu.
På onsdagen höll Hotell- och restaurangfacket förbundsmöte. Vi passade på att höra med några medlemmar vilka frågor som känns viktigast för facket att driva.
Vilka är HRF:s viktigaste frågor just nu?
Sofie Bengtsson, restaurangbiträde Ikea Borlänge:
– Anställningsgraden. Hos oss har vi bara deltider. De enda som har heltid är cheferna.
– Vi behöver bli fler medlemmar, det är en fråga vi måste jobba med.
Charlotte Englund, kock Sandviks Besöksservice:
– Vi måste bli bättre på att skriva motioner till kongressen. I vår avdelning ska vi samlas och sitta ner och skriva.
– Sedan måste vi bli bättre på att organisera oss. Vi behöver bli fler klubbar och fler medlemmar.
Carola Hedh, hotellstädare Grand Hotel Stockholm:
– Det är mycket att reda ut, men det här med tryggare anställningsformer är viktigt. Vi har pratat om enstaka dagar, arbetsmiljöfrågor och städtakt hur länge som helst men man ser ingen skillnad. Snart är det avtalskonferens inför avtalsrörelsen, då kommer vi nog diskutera de här sakerna.
Förbundsmötet skapar dialog
Ett av syftena med förbundsmötet är att skapa dialog mellan förbundsstyrelsen och medlemmarna under kongressperioden, men också att ta fram kortsiktiga strategiska mål.
Ett antal motioner hade kommit in, men de flesta hänsköts till avtalskonferens och ordinarie kongress, eftersom det var frågor som ska hanteras i de sammanhangen.
Delegater och förbundsstyrelseledamöter fick ta del av forskning kring atypiska anställningar, förbundets verksamhetsberättelse för 2023 och ekonomisk redovisning.