Ulrika Karlsson tipsar om tre vita viner som klarar chili och sichuanpeppar, perfekta till en kryddig gurksallad och annat med både svalkande toner och hetta.

Riesling eller mousserande – här är viner som passar till chilihetta och sichuanpeppar, perfekta till en kryddig gurksallad och andra rätter med både svalkande toner och hetta.
2024 Vickery Eden Valley Riesling, Australien, 93579, 159 kr.
Riesling i slank tappning, vanligtvis bjuder ursprunget yppig tolkning av druvan men här dominerar passionsfrukt, flinta och lime med läskande syra och långt avslut. Jag matchar vinet till taiwanesisk gurksallad med både chilihetta och sötma.
2023 Petillant de Gabriel Brut, Frankrike, 2743, 99 kr.
Jag gillar den ”vilda” stilen, toner av citrus, gröna äpplen och brödjäst kantas av livlig syra.
De pigga bubblorna försvinner snabbt men helheten levererar spänst och aromatisk fräschör. Perfekt till asiatiska rätter med hetta och sichuanpeppar.
2023 Leth Grüner Veltliner, Österrike, 4200, 99 kr.
Stabil leverans, få viner bjuder samma jämnhet – rent och snyggt med tydlig prägel av druvan.
Persika, litchi och gråpäron mynnar ut i pepprigt avslut.
Massiv syra dämpar syrligt i mat och vinets intensiva frukt balanserar kryddiga inslag på tallriken.



