Chardonnay till kantarelltoast med grädde och smör, robust syrah till det mesta i svampväg eller ett härligt strävt orange vin. Hotellrevyns vinskribent Ulrika Karlsson har drycken som passar skogens guld.

Nu är det dags att laga något gott med alla kantareller vi fyndat i skogen (eller mataffären).
Här är tre vinval som matchar svamparna och deras ofta smarrigt feta tillbehör.
2023 Zehn Morgen Kalk & Sandstein Chardonnay & Weisser Burgunder, Tyskland, Nr 20169, 139 kr, 750 ml
Läskande nyhet som levererar gröna frukter, mynta och limeskal med inslag av vanilj, smörkola och uns bitterhet.
Gott till kantarelltoast med grädde och smör, vinets friska syra har förmågan att klyva det feta och bjuda på en fräsch kombination.
2024 Reyneke Organic Red, Sydafrika, Nr 20140, 129 kr, 750 ml
Jag gillar den robusta stilen, druvan syrah garanterar kryddigt och smakrikt. Mörkbärigt kantas av färsk salvia, bergamott och ceder.
En nyhet som matchar brett till kantareller, gärna stekta eller stuvade, med eller utan kött vid sidan.
2022 Kakhuri Orange Dry Wine, Georgien, 2051, 115 kr, 750 ml
Jag älskar orange vin till svamp! Inte en kombination som passar alla men vill man testa något udda är vinet perfekt.
Stilen bjuder kännbar strävhet med smak av höstäpplen, torkad persika, nötter och bivax. Lufta gärna i karaff innan servering!



