Nyheter Rapport

Stora jobbchanser i branschen

Den som satsar på ett yrke inom hotell- och restaurangbranschen kommer att ha lätt att få jobb. Men om kaféjobben blir konkurrensen hård, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Publicerad 8 februari 2018
Stora jobbchanser i branschen
Trots att det går bra för Sveriges kaféer och konditorier väntas konkurrensen om kaféjobben bli hård. Foto: Mostphotos

Restaurangköken skriker efter arbetskraft. Bristen på kockar och kallskänkor i Sverige är stor och kommer fortsätta att vara det de närmsta fem åren. Det visar Arbetsförmedlingens prognos ”Var finns jobben?”. Den som väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet kommer därför att ha lätt att få jobb.

En anledning till de stora jobbchanserna är att hotell- och restaurangbranschen växer och frodas. Restaurangernas försäljningsvolym var i december 3 procent högre än samma tid förra året, och för kaféer och konditorier ökade försäljningen med hela 13 procent. Också hotellbranschen växer. Sammanlagt blev det 1,2 miljoner fler gästnätter under 2017 jämfört med föregående år.

Men jobbchanserna är inte ljusa i alla branschens yrken. Trots att det går så bra för Sveriges kaféer och konditorier väntas konkurrensen om kaféjobben bli hård. Det beror på att det är många som vill jobba på kaféer och att det oftast räcker med en gymnasieutbildning.

Ett annat branschyrke med sämre jobbchanser på sikt är hotellreceptionist. Anledningen till det är att digitaliseringen kan göra att vissa av hotellreceptionisternas arbetsuppgifter försvinner.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här