Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Starkt 2010 för restaurangerna

Under förra året omsatte de svenska restaurangerna hela 74,5 miljarder kronor. Det är en ökning med 5,6 procent från 2009.

Publicerad 4 februari 2011

År 2010 var ett bra år för restaurangbranschen. Alla typer av restauranger ökade sin försäljning under året, visar Restaurangindex. De största vinnarna var kaféer och konditorier med en försäljningsökning på hela 8,3 procent jämfört med 2009. På andra plats kom de trafiknära restaurangerna, som vägkrogar och flygplatsrestauranger. Efter den stora resmånaden december, då försäljningen steg med hela 12,9 procent, slutade årssnittet för kategorin på 6,8 procent.

December var även en bra månad för hotellrestaurangerna, som ökade med 12,7 procent under månaden. Sämre gick det för snabbmatsrestaurangerna som ökade med blygsamma 2,8 procent i december, och slutade på 3,7 procent för hela året.

Sammanlagt omsatte branschen 74,5 miljarder kronor exklusive moms förra året. Lunch- och kvällsrestauranger stod för den största delen, 43 procent, av försäljningen.

Fakta: Så mycket ökade restaurangerna

* Hotellrestauranger: 6,2 procent
* Kaféer och konditorier: 8,3 procent
* Snabbmatsrestauranger: 3,7 procent
* Lunch- och kvällsrestauranger: 5,7 procent
* Trafiknära restauranger:  6,8 procent
* Nöjesrestauranger: 5,7 procent
* Personalrestauranger: 4,4 procent

Källa: Restaurangindex.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här