Fokus ARBETSSKOR

Skor till tusen på restaurang Spis

På restaurang Spis i Kiruna får de fast anställda en tusenlapp till säkra skor varje år. – Det är viktigt med bra skor, och det är ju en sak som är väldigt tråkigt att betala för själv, säger Sofie Törmä som jobbar på Spis.

Publicerad 23 augusti 2021
Skor till tusen på restaurang Spis
Spis-gänget har ordentligt på fötterna. Från vänster: Johan Stålnacke, Ellen Joki, Sofie Törmä och Caroline Stålnacke. Foto: Hans-Olof Utsi

På Spis restaurang, kafé, hotell och deli i Kiruna får den fasta personalen ett årligt bidrag att köpa halksäkra skor för.

– De får köpa skor för runt 1 000 kronor och lämna in kvittot till oss. Det ska vara en så bra sko som möjligt, säger Johan Stålnacke som är en av delägarna.

Tidigare fick de anställda använda vilka skor de ville, berättar Johan.
– En del valde att jobba i gympa­skor, vilket så klart är skönt. Men det blev väldigt halt, framför allt i köket. Samtidigt kan jag inte tvinga folk att köpa en viss sko, så då valde vi den här lösningen.

Vi försökte styra mer i början.Johan Stålnacke

Till en början fick de hjälp att ta fram en särskild sko som de anställda skulle använda, men den passade inte alla.
– Vi försökte styra mer i början. Men man gillar olika modeller, så i år fick de välja mer fritt. Vissa väljer att använda den sko som vi tog fram, säger Johan.

Sofie Törmä
Sofie Törmä tycker att upplägget med skobidrag fungerar bra.

Sofie Törmä är ansvarig för delikatess­delen på Spis. Hon har olika skor, beroende på arbetsuppgifterna för dagen.
– När jag håller på med catering och är inne i köket mycket, då har jag ett par halksäkra med stålhätta. Det kan bli väldigt halt där, det är lätt att det kommer lite olja på golvet.

Det är ju ingenting man kan använda privat.Sofie Törmä

Detta är första branscharbetsplatsen Sofie har varit på där arbetsgivaren betalar för skor. Hon tycker att tusenlappen som erbjuds räcker långt.
– Och är det så att man hittar ett par bra skor för 1 399, då brukar det inte vara något problem. Det är inte så strikt.

Hon uppskattar att arbetsgivaren förstår vikten av bra skor.
– Det känns väldigt bra. Det är viktigt med bra skor, och det är ju en sak som är väldigt tråkigt att betala för själv som anställd. Det är ju ingenting man kan använda privat.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här