Nyheter ARBETSSKOR

Krav på skyddsskor efter brännskada

Arbetsmiljöverket kräver att en Maxrestaurang i Växjö ska betala skyddsskor för personalen. Detta kan få betydelse för alla som kämpar för rätten till skyddsskor på snabbmatsrestauranger, hoppas Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 9 mars 2022
Krav på skyddsskor efter brännskada
Restaurangen ska se till så att de anställda har skor som skyddar mot heta vätskor. Foto: Colourbox

Het olja svämmade över vid filtreringen och den anställda fick allvarliga brännskador på foten. Skorna skyddade inte mot heta vätskor. Det borde de ha gjort, menar Arbetsmiljöverket som inspekterat Maxrestaurangen i Växjö.

Arbetsmiljöverket kräver nu att Max ser till att arbetstagarna har tillgång till personlig skyddsutrustning som skyddar mot het olja i restaurangköket. Arbetsgivaren ska betala och skorna ska vara avsedda för personligt bruk, står det i inspektionsmeddelandet.

– Det är ganska skarpt skrivet. Det framgår tydligt att Arbetsmiljöverket anser att arbetsgivaren ska stå för skyddsskor, säger Roland Tergeland, ombudsman på HRF avdelning Öst.

Restaurangen borde också ha informerat om hur man ska använda fritösen på ett säkert sätt och om hur man upptäcker att det är fel på den, påpekar Arbetsmiljöverket.

– Tydligen var det ett tekniskt fel som ledde till att oljan rann över när den skulle pumpas över till ett annat kärl. Den anställda hade tunna skor som inte skyddade alls, säger Roland Tergeland.

Det är ett vanligt problem att informationen om säkerhetsrutiner brister, säger han.
– Det är inte jättelånga introduktioner i den här branschen, man ska fort in i arbetet och det är hög omsättning av anställda.

Hotell- och restaurangfacket har länge arbetat för att fler ska få säkra skor, en rättighet som de menar framgår av såväl kollektivavtal som lagar och förordningar.

– Hittills har vi haft mer fokus på att det ska vara halksäkra skor, eftersom det är ett så vanligt problem med hala golv i köken. Det här är en annan ingång, att man kan få 170 graders frityrolja på fötterna. Förhoppningsvis kan detta leda till att fler får skor betalda.

Om arbetsgivaren inte åtgärdar bristerna kan det leda till vite. Max kan dock överklaga beslutet fram till i maj.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här