Nyheter SKID-VM

Hon ser till att VM-åkarna orkar

Hon lagar väldiga mängder mat, bakar bröd flera gånger om dagen – och gör tårtor för att fira framgångarna. Sara Hugg har intensiva dagar som skidlandslagets kock under VM i Trondheim.

Publicerad 5 mars 2025
Hon ser till att VM-åkarna orkar
Sara Hugg lagar mat som ger svenska skidlandslaget energi i VM. Foto: Trondheim2025.no/Amanda Sotberg, Privat

Till vardags är Sara Hugg kock åt Skellefteå AIK:s hockeyherrlag och jobbar i lunchrestaurangen på Skellefteå Kraft Arena.

Men just nu är hon i Trondheim som det svenska skidlandslagets kock under VM.
–  Jag älskar det här med sport och mat. Det är superkul att göra bra mat som man kan prestera på, säger hon.

När Hotellrevyn når henne på telefon står hon och gör mackor till ”vallagänget”.
– De äter egentligen lunch uppe på stadion men jag brukar skicka upp nybakt bröd och lite matigare mackor till dem varje dag. I dag blir det stekt ägg och skinka. De har ju så långa dagar, säger hon.

Det ska vara vällagat från grunden så det blir mycket husman.

Annars är det förstås mycket fokus på att skidåkarna ska få i sig allt de behöver.

Hur tänker du när du lägger upp menyn?
– De vill ha mycket ris, pasta och bra protein. Det ska helst inte vara för tung mat. Man får vara lyhörd och lyssna in vad de vill ha inför olika lopp. Det är ju skillnad mellan att åka en mil och fem mil.
– Det ska vara vällagat från grunden så det blir mycket husman men med en twist. Just i dag ska de få två rätter, kycklingklubbor och korv Stroganoff med ris och lite olika sallader.

Skidåkarna är hungriga.
– Det går åt JÄTTEMYCKET mat. Jag gjorde ett jätteinköp i Östersund som vi transporterade hit. Nu får vi redan handla mer.

Bakar bröd tre gånger om dagen

Vad får de för frukost för att ladda för dagen?
– Många äter gröt. Och så har vi en buffé med nötter, frön, jordnötssmör och nutella till det. Sedan blir det mackor. Jag bakar tre olika sorters bröd till frukosten: filmjölksbröd, surdegsbröd och ljusa frallor. Många äter kvarg också. Jag har rostat egen müsli som de äter mycket av.

Sara Hugg
Sara Hugg.
Foto: Privat

Till eftermiddags- och kvällsfika blir det också mackor och smoothies.
– Jag bakar bröd tre gånger om dagen, säger Sara Hugg.

Till pressträffarna bakar hon även söta bakverk.
Och när det har gått bra i spåret gör hon tårtor till skidåkarna för att fira.
– Jag älskar att baka, det är så himla roligt, säger hon.

Är du ensam eller har du ett team med dig?
– Teamet den här gången är jag och min storebror. Han är väldigt mat- och sportintresserad och jätteduktig. Det är bra att ha med mig någon som känner mig bra och förstår mig.

Intensiva dagar

– Vi går upp vid femtiden och bakar bröd och lägger oss någon gång framåt elva-tolv på kvällen. Man är trött, jag skulle ljuga om jag sa något annat, men det är så otroligt roligt. Det är verkligen en förmån att få hänga med det här gänget.

Skidåkarna är dessutom väldigt intresserade av maten.
– De kommer ofta in i köket och frågar vad vi gör, eller vad det är för kryddor i olika rätter.

Det händer också att de vill vara med och baka.
– I kväll ska jag göra surdeg med Edvin Anger. Det ska bli kul. Han är jätteintresserad.

Bytte skidkarriär mot matlagning

Sara Hugg åkte själv längdskidor i många år och har både tagit SM-guld och tävlat i VM.
– Jag tror att det är en fördel i det här jobbet. Jag vet hur det är för dem och hur det kan vara både i framgång och motgång.

Varför slutade du med skidåkningen?
– Jag tappade motivationen. Och så ville jag skaffa barn. Jag var 27 år när jag slutade.

Sedan dess har hon jobbat som kock.
– Det har alltid funnits ett stort matintresse i min familj. Mormor var köksmästare och en fantastiskt duktig kock. Och mamma och pappa har alltid lagat mat från grunden hemma och bakat allt bröd.
– Jag gillar att det är kreativt och lite fart och fläkt. Att kombinera mat och sport är det absolut roligaste. Det är fantastiskt.

Får du vila sedan efter VM?
– Nej då är det slutspel i hockeyn, så det blir ingen vila. Jag kommer hem på måndag och redan på tisdag är det hemmamatch.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här