Nyheter KAFFETS DAG

Sju färskbryggda fakta till fikat

Polera pannan och kalka av bryggaren! Den 29 september är det kaffets egen dag. Hotellrevyn firar med fakta till fikat.

Publicerad 29 september 2021
Sju färskbryggda fakta till fikat
Här har du perfekt läsning till kaffet! Foto: Colourbox

1 Koppen är toppen för kroppen! Kaffe har en rad hälsofrämjande effekter, visar forskning. Hit hör ökad koncentration, produktivitet och förbränning, och minskad risk för depression samt vissa typer av cancer.

2 Du kan vara en kaffemoster. Hur vi hanterar kaffe är till viss del genetiskt. En studie visade att tvillingar ofta har samma kaffevanor även när de inte har vuxit upp tillsammans. Forskarna tror att genetiska skillnader står för ungefär 40 procent av variationen i kaffedrickande i befolkningen.

3 Koffeinet kvickar på. Har du också fått lära dig att kaffe är urindrivande? Det stämmer inte. Däremot gör koffeinet att njurarna producerar urin snabbare. Det betyder att du blir kissnödig snabbare, inte att du kissar mer.

4 Grannarna är mer kaffesugna. I genomsnitt dricker vi i Sverige tre koppar kaffe om dagen. Tycker du att det låter mycket? Det är faktiskt inte alls lika mycket som våra grannar i Norge, Danmark eller Finland. Vi kommer först på sjätte plats i listan över länder som dricker mest kaffe i världen.

Den bästa förklaringen jag har hört är att vi har grymt mörka, trista, deprimerande vintrar. Kanske behöver vi något för att klara oss igenom det. Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi vid KI.

5 Nymalet ovan molnen. Även astronauter har rätt till nybryggt kaffe! Det tyckte uppfinnare och byggde en speciell kaffebryggare gjord för viktlös malning på internationella rymdstationen ISS. Tidigare drack astronauterna frystorkat snabbkaffe.

6 Qahwah vilket java! Namnet kaffe kommer inte, som man kan tro, från Kaffa-regionen i Etiopien där det sägs att de första kaffedrickarna bodde. Det kommer i stället för det arabiska ordet qahwah, och det turkiska kaveh som senare blev koffie på holländska.

7 Koffeinreducerat kaffe. Det finns inget kaffe som är helt koffeinfritt, menar forskare som kommit fram till att den som dricker 5–10 koppar koffeinfritt kaffe får i sig koffein motsvarande två vanliga koppar.

Källa: KI, JDE Professional, Kaffeexperten.se, Beansincup.se, Mittkok.se