Nyheter LÖN

”Sista ordet är inte sagt”

Kollektivavtal är att föredra, men där det redan finns lagstadgad minimilön måste den ligga på en nivå som garanterar att folk kan försörja sig. Det menar EU-kommissionen som på onsdagen lade fram förslag till direktiv. Svenska fack och arbetsgivare är starkt kritiska, trots att Sverige ska slippa lagstiftning.

Publicerad 29 oktober 2020
”Sista ordet är inte sagt”
– Undantaget vi får håller inte för en rättslig prövning, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande. Foto: Mostphotos, Fredrik Hjerling/LO

Sveriges modell är skyddad. Det garanterade kommissionär Nicolas Schmit i samband med att förslaget till direktiv om minimilöner presenterades i dag.

– Jag garanterar att det inte påverkar ert system. Tvärtom – det skyddar ert system. Om vi hade den nordiska modellen i alla länder skulle vi inte behöva det här direktivet, sade Schmit vid en digital pressträff med svenska och danska medier.

Men det är inte en garanti som håller rättsligt, menar Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.
– Jag tror visserligen att de har lagt manken till och försökt hitta ett vattentätt undantag. Men vi svenska parter är nog ganska överens om att det är en rökridå. Läser man innehållet så skingras röken ganska snabbt. Undantaget vi får håller inte för en rättslig prövning.

I förslaget framgår att länder som redan har en fungerande kollektivavtalsmodell där löner och andra villkor regleras, inte kommer att behöva lagstifta om minimilöner eller allmängiltigförklara kollektivavtalen. Men själva det faktum att det är ett direktiv får svenska parter att reagera.
– Vi står fortfarande för att kommissionen bryter mot EU:s fördrag, som säger att de inte har rätt att stifta lagar kring lönebildning, föreningsrätt och konflikträtten, säger Therese Guovelin.

Ett EU-direktiv måste införlivas i nationell lag. LO hade hellre sett att kommissionen lyssnat på förslaget om en rekommendation.

Det vore bättre att EU skapade en fond för att hjälpa till att bygga upp facklig organisation.

– Om kommissionen så gärna vill värna vår modell hade de gått på en rekommendation som riktar sig till de länder som redan har en statlig inblandning i lönebildningen. Vi vill ju inte att arbetstagare i Ungern ska ha sämre villkor än vi. Men vi vet att lösningen på det är att organisera sig. Det vore bättre att EU skapade en fond för att hjälpa till att bygga upp facklig organisation. Vi bidrar gärna med ett bildningsuppdrag, säger Therese Guovelin, och tillägger:

– Vi har en sjukdom, nämligen att alltför många tjänar för dåligt. Den sjukdomen måste behandlas. Men nu rekommenderar man en medicin som har så starka biverkningar att den friska patienten, det vill säga länder som Sverige och Danmark, riskerar att dö.

Förslaget ska nu behandlas av riksdagen och arbetsmarknadsutskottet. De ska bland annat titta på om det är förenligt med subsidiaritetsprincipen, det vill säga att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

Therese Guovelin har gott hopp om att de kommer att landa i samma slutsats som LO, och föreslå att kommissionen arbetar om förslaget. LO skulle kunna acceptera ett direktiv om det innebar att Sverige var fullständigt undantagna.
– Sista ordet är inte sagt. Jag kommer att vara uthållig i den här frågan. Vi kommer att kämpa till sista droppen. Som Nicolas Schmit själv brukar säga: If it´s not broken don´t fix it. Tyvärr håller de på att breaka det på riktigt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här