Nyheter lön

Fråga om minimilöner skjuts upp

EU-kommissionen har meddelat att man senarelägger sitt förslag till europeiska minimilöner. En delseger, menar LO.

Publicerad 9 oktober 2020
Fråga om minimilöner skjuts upp
Läget är bättre nu än för en vecka sedan, menar LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin. Nu har man mer tid på sig att försöka stoppa lagstiftade minimilöner. Foto: LO

Planen var att EU-kommissionen skulle presentera ett förslag till direktiv om minimilöner i slutet av oktober. Nu meddelar man att förslaget kommer först i mitten av december. En förklaring kan vara att kommissionen mött oväntat hårt motstånd.

Enligt Svenska Dagbladet har 15 av 27 medlemsländer meddelat att de tycker att direktiv, som sedan omvandlas till nationella lagar, är för starkt. Flera förordar i stället rekommendationer.

– Att man skjuter på förslaget kan bero på flera olika saker. Det jag absolut helst vill tolka det som är också det jag tror. Nämligen att kommissionen har haft en väldigt hög svansföring och agerat som att alla, framför allt fackföreningar, vill ha lagstadgade minimilöner. Nu har man upptäckt att det inte riktigt var så, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande för LO.

Sverige är ett av länderna som från start motsatt sig tanken om minimilöner i lag. LO har jobbat delvis i motvind, eftersom Europafacket arbetar för att direktivet ska bli verklighet.

– Det är klart att det är problematiskt att Europafacket använder alla sina resurser för att driva på. Det här är ingenting som enar den fackliga kampen om jag uttrycker mig milt. Men vi för samtal så gott vi kan med ledningen för vårt Europafack. Vi får jobba från båda sidor. Ingen vinner på splittring, säger Therese Guovelin.

Att Skandinavien är bland de främsta motståndarna till idén har sin förklaring i den starka kollektivavtalsmodell som finns här. Andra länders fackföreningar kan se stora fördelar med att EU beslutar om minimilöner. För dem kan det ge välkommen draghjälp i att få upp löner för de sämst betalda.

– Problemet är att ett lönegolv ofta innebär både golv och tak. Arbetsgivarna kommer att hänvisa till lagstadgad minimilön och inte betala ett öre mer. Det kommer att minska löneökningstakten över huvud taget. Inom till exempel hotell och restaurang är det redan i dag väldigt många som arbetar på avtalets lägstalöner. Min bild är att de skulle bli än fler med lagstiftning.

Therese Guovelin menar att det nu finns två scenarier för vad kommissionen kommer att göra. Antingen backar man och föreslår en rekommendation för de länder som redan nu har lagstadgade minimilöner. Då kan den svenska modellen leva vidare som i dag. I det andra scenariot jobbar man om förslaget till direktiv så att det inte innehåller så skarpa formuleringar.

– Det vore nästan värre för oss. Ett luddigt förslag har större chans att gå igenom i parlamentet.

För LO är beskedet att kommissionen nu skjuter på förslaget välkommet.

– Jag tänker inte sitta still i båten. Det här ger oss mer tid att fortsätta vårt påverkansarbete. Vi uppvaktar kommissionärer och skriver debattartiklar. Förra veckan träffade jag ambassadörer från flera olika länder. Förhoppningsvis stärker vi dem i deras inställning att det här inte är så bra. Läget känns bättre nu än för en vecka sedan, säger Therese Guovelin.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här