Nyheter Policy

SD-dom saknar betydelse för HRF

I förra veckan slog Svea hovrätt fast att det var fel av Transport att utesluta en medlem för att denne hade förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna. Domen kommer inte leda till några åtgärder inom HRF, säger vice ordförande Pim van Dorpel.

Publicerad 13 december 2022
SD-dom saknar betydelse för HRF
Transport gjorde fel som uteslöt en medlem som valdes in i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Det menar Svea hovrätt. Domen kommer inte att leda till några åtgärder inom HRF. Foto: Hotellrevyn, Colourbox
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

När en av Transports medlemmar valdes in i Kirunas kommunfullmäktige som ledamot för Sverigedemokraterna år 2018 uteslöts han ur förbundet. Felaktigt, hävdade mannen som stämde Transport. Nu har både tingsrätt och hovrätt slagit fast att Transport gjorde fel som uteslöt medlemmen. Förbundets stadgar stöder inte beslutet om uteslutning, menar domstolarna.

– Utan att recensera domen eller Transport kan jag säga att vi inte ser att det kommer att få några konsekvenser för oss, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Enligt honom är HRF:s policydokument och stadgar tydliga: det är vad man gör som räknas. Inte vad man tycker.
– Vi åsiktsregistrerar inte våra medlemmar. Om man däremot agerar i strid med våra värderingar gör vår styrelse en bedömning i varje enskilt fall.

Så en medlem kan ha uppdrag i både HRF och Sverigedemokraterna?
Det är ett hypotetiskt problem. Vi har aldrig haft någon medlem som gett sig till känna som SD-sympatisör. Givetvis förekommer det, och om man agerar i strid med våra värderingar kommer handlingarna att prövas.

Tror du att det är färre Sverigedemokrater i HRF än i andra LO-förbund?
– I de undersökningar vi har kunnat ta del av har andelen varit lägre. Vi jobbar i en mixad, blandad och öppen bransch. Det gör kanske att man inte delar SD:s värderingar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här