Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Schemaarbetet i branschen onödigt tidskrävande

Schemaläggandet tar onödigt mycket tid och energi på många hotell och restauranger. Bättre verktyg skulle underlätta för både företagare och anställda, visar en ny utredning.

Publicerad 19 november 2009

0013791858Hotellrevyn3410265412.00false2118 pt18 pt00falsefalsefalse

När det kommer till schemaläggning och planering av arbetstid är det många branschföretagare som fortfarande sliter med papper, penna och miniräknare. Det konstaterar Sabina Nordström som har lett HRF och SHR:s gemensamma projekt ”Arbetstidsoptimering i praktiken för hotell- och restaurangbranschen”.
– Det som slog mig var att vi inte har kommit längre, att det inte är fler som tar hjälp av it och de tekniska verktyg som finns. Många företag arbetar fortfarande med manuella rutiner.

Under ett års tid har Sabina arbetat med att kartlägga branschens schemaläggningsarbete. Sammanlagt har 28 SHR-företag deltagit i undersökningen, och en upplevelse har de gemensant: de flesta upplever schemaarbetet som tidskrävande och krångligt.
– Det är en utmaning att få pusslet att gå ihop. Det kan hända saker på så många plan, gäster kan boka av och på och de anställda kan bli sjuka eller vilja vara lediga.

Företagen nämner en rad svårigheter, som att hålla reda på alla regler och avtal om arbetstid samt att förutspå personalbehovet. Det sista kan göra att man drar ut på schemaläggningen, vilket i sin tur gör det svårt för de anställda att planera sin vardag.
– För de anställda är det oerhört viktigt att få schemat i tid. De har förståelse för att verkligheten förändras och att schemat ibland måste ändras, men de efterlyser ofta mer kommunikation.

I dag finns ett antal programverktyg för till exempel schemaläggning och tidsrapportering. Många företag använder sig dock inte av sådana. En förklaring är att de upplevs som lite krångliga.
– Sedan finns en rädsla för att inte ha koll. Man vill ha den sista kontrollen och se att det blir rätt.

En annan slutsats är att trots att det finns bra tekniska verktyg för det mesta administrativa arbetet i hotell- och restaurangbranschen, så saknas det en gemensam plattform för dessa. En plattform där programmen kan samverka skulle kunna underlätta arbetet mycket, tror Sabina.
– Då kan man samla information och ge en helhetsbild av till exempel schemaläggning, tidsrapporter, lönearbete och ekonomi.

SHR och HRF planerar nu att fortsätta arbetet med att ta fram en branschanpassad plattform. Ett enklare verktyg för att stämma av scheman mot gällande arbetstidsregler har redan tagits fram, och kommer att finnas tillgängligt för både SHR-medlemmar och HRF-representanter inom kort.

Fakta: Projektet

”Arbetstidsoptimering i praktiken för hotell- och restaurangbranschen” är ett gemensamt projekt mellan HRF och Sveriges Hotell- och restaurangföretagare. Det har delvis finansierats med pengar från Vinnova.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här