Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Scandic först att validera kockar

Scandic är den första hotellkedja som på nationell nivå kommer att börja utvärdera kunskaperna hos nyanlända kockar. Redan i vår hoppas man kunna validera uppemot 40 kockar i det nya snabbspåret.

Publicerad 27 oktober 2015
Scandic först att validera kockar
Foto: Scandic
inlinebild
Henrik Dider, HR-chef på Scandic. Foto: Scandic

För några veckor sedan beslutade regeringen om ett så kallat snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända kockar. Den första hotellkedja som kommer att värdera och validera kockarnas kunskaper är Scandic, och det ska ske på sju till tio hotell runt om i landet.
 – Vi startar i Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund och i Dalarna. Där vet vi att det finns tydliga behov av hjälp, samtidigt som vi tror att vi har personal där med rätt profil, säger Henrik Dider, HR-chef för Scandic i Sverige.

Om allt går som planerat kommer de första valideringarna att göras i februari 2016.
– Men det beror på om vi hunnit utbilda våra yrkesbedömare och hur samarbetet med arbetsförmedlingen kommer att fungera. Vår ambition är att validera 30-40 personer under våren.

Handledarna som ska utföra själva värderingen av yrkeskunskaperna kommer att vara erfaren personal. De kommer att utbildas och certifieras av UHR, Utbildningsrådet för hotell och restauranger. Henrik Dider tror att ett tiotal handledare kommer att certifieras, en eller två per hotell.
– Vi har gjort en förstudie för att se vad vi har för kompetens i organisationen. Nu vet vi vilka språk, yrkeskunskaper och kulturell kompetens som finns. Det finns 120 språk inom Scandickoncernen idag.

Vilka hotell som kommer att få ett snabbspår blir klart den närmaste månaden.
– I första hand letar vi efter kompetens till våra kök, vi har en brist på kockar. Men vi försöker samtidigt hjälpa till i samhället med integration. Det här arbetet ger också vår egen personal en chans till utveckling, det är ett annat sätt att använda sin yrkeskunskap, säger Henrik Dider.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här