Nyheter LO-KONGRESSEN

Så vill HRF:s delegater påverka LO

Fyra färska HRF-delegater ska vara med när LO:s kongress öppnar på fredag. Det här ser de fram emot.

Publicerad 13 maj 2024
Så vill HRF:s delegater påverka LO
HRF:arna Lars Polonius, Lisa Söderlund, Paul Bodén och David Löf om LO-kongressen.

Snart ska 350 fackligt aktiva från alla LO:s förbund träffas för att diskutera organisationens framtid på LO-kongressen.

De ska vara med och ta ställning till motioner och en ny organisationsplan. Röstas planen igenom kommer Hotell- och restaurangfacket få organisera alla kollektivanställda på landets djurparker.

Vid LO-kongressen väljs också en helt ny ledning för LO. Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel är nominerad som ordförande för LO.

Vi har pratat med fyra förstagångsdelegater som representerar Hotell- och restaurangfacket om vilka frågor de vill att LO ska driva.

David Löf
David Löf. Foto Jonas Bilberg

Kortare arbetstid nödvändigt

David Löf, restaurangbiträde och klubbordförande, Ikea Västerås.

Vilken är den viktigaste frågan för dig?
– Arbetstidsförkortning. Där kan jag väl tala för typ alla arbetare. Det är både med tanke på den höjda pensionsåldern och för att vi ska orka jobba över huvud taget.

– Jag kommer från restaurangbranschens baksida, jag arbetade tidigare på arbetsplatser utan kollektivavtal där man jobbar 12-timmarspass var och varannan dag. Stress och sjukskrivningar ökar, effektiviseringar gör att vi går på knäna.

Vad ser du fram emot under kongressen?
– Att få göra skillnad för mina medlemmar. Vi är ju där för att föra fram medlemmarnas åsikter. Det ska bli jävligt kul!

Hur har ni i delegationen förberett er?
– Med flera möten och mycket kaffe. Sedan är det som till HRF:s egen kongress, mycket handlingar att gå igenom och många frågor att sätta sig in i.

Paul Bodén
Paul Bodén. Foto: Ann Patmalnieks

Ta unga på allvar, LO-kongressen!

Paul Bodén, matsalsnisse och klubbordförande, Sturehof.

Vilken fråga är viktigast?
– Att ta ett aktivt tag i frågan om arbetstidsförkortningen, så att det inte bara blir något som står med i ett program. Sedan får vi se om det blir avtals- eller lagvägen.

Vilka ungdomsfrågor vill du slå ett slag för?
– Det är jätteviktigt att LO och medlemsförbunden tar till vara oss unga och våra visioner och engagemang. Tyvärr kan jag inte se så många motioner som berör just ungfrågor.

– Jag tror mycket beror på att fackföreningsrörelsen över lag kanske inte riktigt tar den unga delen av rörelsen på det allvar som vi förtjänar.

Hur hoppas du att det ska kännas när kongressen är över?
– Man hoppas ju att det ska bli en landsorganisation som tar lite mer plats. Det är viktigt att vi syns och hörs, är lite i framkant.

– Jag skulle vilja att vi vågade lägga fram lite radikala förslag, på arbetsmarknaden och till politikerna. Inte bara förvalta utan också förnya och förbättra.

Lisa Söderlund
Lisa Söderlund. Foto: Marc Femenia

Driv avskaffande av karensdagen

Lisa Söderlund, kock och förbundsstyrelseledamot, Stjärnholms slott.

Vad ser du fram emot?
– Jag ser fram emot att lära mig lite mer om LO:s organisation och få en inblick i hur vi som förbund kan påverka. Man vill ju se till så att vi får ut det vi vill ha av de motioner som kommit in.

Vilka frågor tycker du är särskilt intressanta?
– Det finns ju många viktiga frågor och över lag bra motioner. Motionerna om välfärd är intressanta. Där tar man upp avskaffandet av karensdagen, ett krav som redan finns men som kanske skulle behöva drivas mer.

Hur tror du att LO-kongressen kommer att bli?
– Det känns som att det kommer att bli en hel del debatt. Alla förbund har sina hjärtefrågor.  

Möjlighet att påverka hela LO

Lars Polonius, nattreceptionist och klubbordförande, Scandic Helsingborg Nord.

Lars Polonius
Lars Polonius. Foto: Scandic

Vilka frågor är viktigast?
– Jag anser att reglering av kamerabevakning, GDPR och AI, hela den delen behöver tas tag i. Det finns chefer som sitter och tittar på personal genom kamerorna och AI slimmar ner arbeten.
Även arbetstidsförkortningen, som vi ju hållit på med länge men där det tog lite stopp i och med pandemin.

Varför ville du bli delegat?
– Vi försöker ju påverka inom vårt område hela tiden, men vi är ett litet förbund som kan behöva ha backning. Nu har vi möjlighet att påverka hur landsorganisationen ska jobba.

– Samtidigt är det en utmaning att inte bara tänka hotell- och restaurang utan se till alla branscher, den hatten måste vi också ta på oss.  Men jag ville också vara med för att få uppleva det hela.

Vad har du för förväntningar på kongressen?
– Det handlar lite om vad som kommer att gå igenom. Det kan bli en fantastisk upplevelse så att man blir taggad inför framtiden.

– Men det kan ju också vara så att motioner som man tycker är sämre går igenom. Vi är ju som sagt små och sitter med de stora jättarna. Sedan blir det spännande med personvalen. Utfallet där kan bli väldigt intressant!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här