Nyheter utbildning

Så ska fackliga studier nå fler

Många medlemmar kan tänka sig att bli förtroendevalda, men de fackliga utbildningarna behöver bli mer lättillgängliga. Det visar en undersökning som Hotell- och restaurangfacket gjort. Nu ska HRF jobba för att nå fler med kurserna.

Publicerad 4 juli 2016
Så ska fackliga studier nå fler
Av de som svarat på enkäten kände en tredjedel inte till att fackliga utbildningar fanns. Foto: Colourbox
Foto: Sofia Andersson
Irith Blum.

Hotell- och restaurangfacket har under våren gjort en enkät om fackliga studier. Av de 740 medlemmar som svarade var en tredjedel förtroendevalda eller tidigare förtroendevalda. Resten var medlemmar utan uppdrag, men mer än hälften av dem kunde tänka sig att bli förtroendevalda.

Utbildningar är ett vanligt sätt att bli fackligt aktiv. Av medlemmarna utan uppdrag hade 79 procent inte gått någon fackkurs och för förtroendevalda var siffran 18 procent.
– Det beror inte på att man inte vill, utan på andra saker. Att man aldrig fått någon inbjudan till exempel, säger Irith Blum, studieombudsman på HRF.

Majoriteten, 78 procent, visste inte hur de hittar och anmäler sig till kurser. Lika stor andel förklarade att de aldrig blivit tillfrågade eller att de inte ens kände till att det finns fackliga utbildningar.

De som ändå gått en facklig kurs var positiva, 81 procent tyckte att kunskaperna var mycket eller ganska användbara. 65 procent tyckte att kursen bidragit till att villkoren på deras arbetsplats förändrats, och lika stor andel skulle tipsa någon annan om utbildningen.

Fyra saker som får tummen ner

  • Krångliga ansökningsblanketter.
  • När det är långt till nästa kurstillfälle. Direkt när någon går med i facket eller blir förtroendevald så är suget efter utbildning stort, går det för lång tid hinner intresset svalna.
  • Kurslokaler på annan ort, många föredrar kurser som hålls nära hemmet eller arbetsplatsen.
  • När LO-gemensamma kurser handlar om en annan bransch, exempelvis industrin.

Medlemmar som inte gått kurser är positiva till distansutbildningar, men de mer erfarna är skeptiska och tror att det är svårt att få till känslan av gemenskap.
– Det kanske går att göra distansutbildningar på olika sätt, så att man exempelvis sitter några stycken från en arbetsplats. För att få till mötet mellan människor. Sedan är yngre mer vana vid distans, att använda Skype och liknande, säger Irith Blum.

Var femte som som ansökt om ledigt för studier hade stött på motstånd från chefen. Andra hinder var att det saknades ersättare under frånvaron eller att man jobbar enstaka dagar och inte kan planera sin tid.

Om undersökningen

Undersökningsföretaget Kairos Future har gjort undersökningen på uppdrag av Hotell- och restaurangfacket. Enkäten gjordes digitalt och kombinerades med intervjuer och workshops.

I juni beslutade HRF:s förbundsstyrelse att det ska bli en tydligare organisation kring studier. De kurser som finns ska bli lättare att anmäla sig till.
– Måste de fylla i en blankett redan vid ansökan eller kan det räcka med att anmäla intresse via sms, säger Irith Blum.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här