Nyheter DEKLARATION

Så gör du om chefen inte betalat in skatt

Nu är det dags att deklarera inkomst. En del gör den obehagliga upptäckten att deras anställning och inkomst saknas i den förtryckta blanketten. Skatteverkets Eva Bodén reder ut vad du ska göra om din arbetsgivare inte betalat in din skatt och sociala avgifter.

Publicerad 6 april 2022
Så gör du om chefen inte betalat in skatt
Är skatt dragen enligt lönespecifikationerna, men skatteinbetalningar saknas på den förtryckta deklarationen? Foto: Istockphoto, Fia-Lotta Bratt/Skatteverket
Eva Bodén. Foto: Privat

På lönespecifikationerna är skatten dragen, men på den förtryckta deklarationen syns inga skatteinbetalningar. Betyder det att jag har jobbat svart?
– Man kan säga att då har den anställde ofrivilligt jobbat svart. Då ska du redovisa din inkomst i din deklaration, det kan man lägga till själv i den förtryckta som man får. Då har du inte gjort något fel, och blir heller inte drabbad, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vad händer när jag fyller i min inkomst?
Då blir du tillgodoförd. Det betyder att Skatteverket kommer att kräva skatt och sociala avgifter från din arbetsgivare. Du blir inte drabbad.

Det är bra om man har lönespecifikationerna kvar.

Betyder det att jag också får pensionsinbetalningar och en sjukpenninggrundande inkomst, trots att min arbetsgivare har fuskat?
Ja, det gör det.

Behöver jag några dokument som visar att skatten har dragits på min lön?
Det är bra om man har lönespecifikationerna kvar. Man är i ett lite svårare läge om man inte har dem kvar.
Men ofta går det att lägga ett pussel med schema och anställningsavtal, eller att det finns ett konto som lönen har betalats ifrån. Har man ingenting som visar att man jobbat, eller om man fått pengar direkt i handen, då har man nog jobbat svart.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här