Nyheter PERSONALMAT

Så funkar kostavdrag under ramadan

I veckan börjar den muslimska fastemånaden ramadan. För den som jobbar i branschen och väljer att fasta finns möjlighet att slippa betala kostavdrag.

Publicerad 21 mars 2023 Kommentera
Så funkar kostavdrag under ramadan
När solen går ner bryts fastan, ofta med något sött som dadlar inledningsvis. Men vad gäller för personalmaten när den serveras under fastetid? Foto: Anna-Karin Nilsson, Istockphoto

När muslimernas heliga fastemånad ramadan infaller avgörs av nymånen.
I år väntas högtiden börja runt onsdagen den 22 mars och pågå till omkring den 22 april. Under den tiden är det vanligt att praktiserande muslimer fastar från soluppgång tills att solen går ner.

För den som arbetar på en arbetsplats med Hotell- och restaurangfackets största kollektivavtal finns möjlighet att slippa betala kostavdrag för den mat man inte äter under ramadan.
Det säger Emil Bäckström, central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

– Det vill jag påstå att man kan. Vi har det reglerat i vårt kollektivavtal, att man ska kunna slippa kostavdraget på grund av medicinska eller andra särskilda skäl. Detta skulle kunna vara ett bra exempel på vad regeln är till för.

För att slippa kostavdraget måste man göra en skriftlig överenskommelse med sin arbetsgivare.
– Det förekommer. Vi får in en del frågor om det, säger Emil Bäckström.

Kostavdrag i Gröna riksavtalet och hängavtal

  • Kost på arbetsplatsen omfattar normalt en måltid och ett ”kaffemål”. Kosten bör vara varm, näringsriktig och varierande.
  • Fram till den sista mars 2023 är priset för kost på arbetstid 49 kronor per dag. Vad priset blir efter det avgörs i de pågående avtalsförhandlingarna.
  • Anställda som har en arbetstid på högst fyra timmar om dagen i genomsnitt omfattas inte om kollektivavtalets bestämmelser om kost.
  • Om den anställde av medicinska eller särskilda skäl inte vill omfattas av kost på arbetsplatsen kan man komma överens skriftligt med sin arbetsgivare.