Nyheter A-KASSA

Ny a-kassa får ris och ros

Förslaget om ny inkomstbaserad a-kassa får tummen upp av många remissinstanser, men kritiseras också för att försvåra för svaga grupper.

Publicerad 2 november 2020
Ny a-kassa får ris och ros
Unga och arbetslösa som har svaga grupper på arbetsmarknaden missgynnas av de förslagna förändringarna av a-kassan, menar flera remissinstanser. Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen
Tomas Eriksson. Foto: Michael Steinberg

I fredags var sista dagen för remissinstanserna att lämna synpunkter på den så kallade a-kasseutredningen. Sammanlagt svarade 77 instanser, bland annat a-kassornas samarbetsorganisation Sveriges a-kassor. Organisationen ställer sig bakom idén att basera ersättningen på inkomst i stället för på arbetad tid.
– Det öppnar för fler att omfattas och ger förutsättningar för effektivitet och förutsägbarhet. Vi ser också att en inkomstbaserad försäkring har en möjlighet att fungera över tid och kommer att bli lättare att anpassa framöver när behov uppstår, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Samtidigt varnar organisationen för att flera saker i betänkandet kan försämra situationen för de svagare grupperna på arbetsmarknaden. Ett exempel är förslaget att korta den överhoppningsbara tiden från fem till tre år.
– Vi är också kritiska till att enstaka månader med till exempel föräldrapenning kan resultera i en kortare ersättningsperiod, även för den som i övrigt har en stark anknytning till arbetsmarknaden, säger Tomas Eriksson.

LO håller inte med om att ersättningen från a-kassan ska baseras på inkomst i stället för arbetad tid. Man menar att det nuvarande systemet är mer rättvist. LO framför också kritik mot de föreslagna skärpningarna av kraven för att få en full ersättningsperiod. Organisationen menar att utredningens förslag riskerar försämra försäkringsskyddet för föräldralediga eller dem med en kortvarig sjukskrivning.

TCO är positiv till en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring, men varnar samtidigt för att det kan göra att högavlönade lättare kvalificerar sig för ersättning än lågavlönade.

Lena Nyberg. Foto: Felix Oppenheim

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är starkt kritiska till förslaget om en 20-årsgräns för att få ersättning från a-kassan.
– Arbetslöshetsförsäkringen ska vara ett stöd under en tid i omställning mellan anställningar. Även unga under 20 år bör ha rätt till ersättning i händelse av arbetslöshet, precis som alla andra i arbetsför ålder, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Svenskt Näringsliv ställer sig bakom idén om inkomstbaserad a-kassa, men tycker att nedtrappningen av ersättningen i förslaget inte är tillräckligt brant. Utredningen föreslår också att arbetsgivare som inte fullgör skyldigheten att lämna uppgifter till arbetslöshetskassorna ska kunna dömas till böter. Det vill Svenskt Näringsliv inte se.

Hela utredningens förslag finns att läsa här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här