I Vietnam älskas bahn mi, mjuka baguetter med paté och grönsaker. Här är en försvenskad miniatyr.
(8 små portioner)
- 1 klyfta vitlök
- ½ dl (50 g) leverpastej
- 400 g hönsfärs, kycklingfärs eller fläskfärs
- 1 msk finriven ingefära
- ½ dl ljus soja, t ex Kikkoman
- 2 msk potatismjöl
Dippsås:
- 1 klyfta vitlök
- 1 liten röd chili
- 2 tsk strösocker
- ½ dl pressad lime
- 2 msk asiatisk fisksås
- rapsolja till stekning
Till servering: Åtta extrastora korvbröd, finstrimlad morot, ananasbitar, hyvlad gurka, korianderblad, eventuellt myntablad
Gör så här:
- Riv ner en vitlöksklyfta i en bunke och rör den smidig med leverpastejen. Arbeta samman pastejen med färs, ingefära, soja och potatismjöl. Låt stå och dra.
- Gör dippsås: Skiva den andra vitlöksklyftan och chilin tunt. Lägg i en mortel med socker och mortla till riktigt fint mos. Blanda ner lime och fisksås. (Du kan köra med stavmixer också, men det blir inte lika gott.) Servera den heta dippsåsen separat eller marinera grönsakerna i den.
- Olja in händerna. Forma 16 tunna biffar och stick in ett finger i mitten så att ett litet hål bildas, då blir biffarna jämnare stekta. Hetta upp rapsolja i en panna och stek biffarna gyllenbruna.
- Servera i värmda bröd med tillbehören och lökmajo.