Veteran bakom bardisken
Madeleine Åkerlund, bartender på Familjen. Foto: Julia Sjöberg
Porträttet Madeleine Åkerlund

Veteran bakom bardisken

Madeleine Åkerlund älskar jobbet som bartender och ser tävlandet som ett bra sätt att få inspiration och träffa andra i yrket.

Publicerad 3 april 2018
Madeleine Åkerlund. Foto: Julia Sjöberg

Hon stod bakom bardisken redan som 19-åring. Efter en kort kurs började Madeleine Åkerlund jobba som bartender på Stockholmsställen som Golden Hits, Café Opera och Himlen. Femton år senare finns lusten för bartenderyrket fortfarande där. I dag arbetar hon på restaurang Familjen i Göteborg, som fick en utmärkelse i årets White Guide. Själv nominerades hon nyligen till årets bartender inför Stellagalan, som prisar kvinnor inom svensk gastronomi.
– Det kändes jätteroligt att bli nominerad. Stellagalan är ett bra exempel på hur kvinnor i branschen kan bygga nätverk och peppa varandra, säger Madeleine Åkerlund.

Vad har fått dig att stanna i yrket?
– Det är skapandet. Jag kallar mig inte konstnärssjäl, men bartenderyrket är kreativt. Och så trivs jag med att möta många nya människor. Utmaningen är att snabbt få en uppfattning om vad gästen vill ha för drink, du kan inte utgå från dina egna smakpreferenser.

Därför gick jag med i facket

”Jag gick med i facket av sympati med en kollega som hade problem med arbetsgivaren. Vi tog strid tillsammans med facket. Även om många arbetsgivare sköter sig är det viktigt att hålla koll på sina rättigheter. Själv har jag inte behövt ta hjälp av facket, men det ger en säkerhet att vara med.”

Du tävlar i ditt yrke, berätta!
– Jag har tävlat under flera år och det ger mig erfarenhet. Jag är ju van att prata inför folk i min yrkesroll, men det är lite annorlunda när du står framför en jury eller ett hundratal matgäster, som det kan vara på vissa tävlingar. Tävlandet är också ett bra sätt att få inspiration och att skapa kontakter med andra i yrket.

Hur är det att ha ett så socialt yrke om du har en tung dag?
– De dagar jag inte känner mig kreativ och social är det kollegorna som får mig att orka. Men ibland får man också vara något av en skåde­spelare och gå in i bartenderrollen. Så är det ju för alla som arbetar med service. Ibland kan jag uppleva att det hjälper att gå in i rollen, att det gör mig på bättre humör.

Det är bra att mansdominansen minskar.

Hur har yrket förändrats under dina år som bartender?
– För femton år sedan var det nästan en revolution när någon beställde en cocktail. Men i dag finns det ett större intresse för drinkar, och det har gjort att vi bartendrar måste ha en högre kunskapsnivå. En annan sak som förändrats är att vi blivit fler kvinnor i yrket. När jag började som bartender var jag ovan vid att jobba med andra tjejer. Det är bra att mansdominansen minskar.

Att vara ung kvinna och stå bakom bardisken, hur har det varit?
– Jag har haft tur med bra kollegor och arbetsgivare som inte gjort skillnad på mig för att jag är kvinna. Men det är klart att det gällde att vara lite hårdhudad som ung tjej. För mig handlade det mycket om att bygga kunskap för att bli trygg i yrkes­rollen.

Madeleine Åkerlund

Ålder: 34 år. År som bartender: 15. Gör: Arbetar som bar­tender på restaurang Familjen i Göteborg. Aktuell med: Nominerades till årets bartender inför Stellagalan, som prisar kvinnor inom svensk gastronomi. Favoritsmaker i baren: Klassiska och starka smaker snarare än drinkar med mycket socker och citron.

Har arbetsvillkoren förändrats?
– Efter så här många år i yrket kan jag välja arbetsgivare med bra villkor. Men när jag började jobbade jag långa pass. Ofta hann jag knappt ta en matpaus och det tärde på kroppen. Branschen ligger fortfarande efter på många områden. Yrket behöver få en högre status, lönerna måste bli bättre och det måste bli självklart med kollektivavtal. Även om du älskar ditt jobb måste du väga din kärlek till jobbet mot villkoren. Många lämnar yrket när de skaffar familj. Det är tråkigt och gör att branschen tappar en massa kompetens.

Hur ser du på framtiden?
– Det är tufft att som jag arbeta alla helger utom en i månaden. Det gör att jag missar mycket av familjeliv och födelsedagar. Jag funderar på att byta bana och börja arbeta med personalfrågor, eftersom jag studerat sociologi med inriktning på psykologi och ­arbetsrätt. Drömmen hade varit om det skulle gå att kombinera ett jobb på dagtid med att ändå vara kvar i bartenderyrket på något sätt. Det skulle vara svårt att lämna yrket helt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här