Varm melonsallad med sting och jordnötter
Varm melonsallad med sting och jordnötter. Foto: Linus Meyer
På menyn melon

Varm melonsallad med sting och jordnötter

Ett bra recept om du råkat skära upp en halvmogen melon! Den smakrika melonsalladen är god både ljummen och kall.

Publicerad 12 september 2017

(4 portioner)

Om du vill ha en fastare konsistens värmer du bara melonen mycket hastigt. Personligen gillar vi den smörigare konsistensen och låter melonen puttra längre.

  • 600 g fast melonkött som nätmelon, ej övermogen
  • 4 salladslökar
  • 1 ½ msk finhackad ingefära
  • 1 msk rapsolja eller jordnötsolja
  • 2 msk sambal badjak eller 1 msk sambal oelek + lite fisksås
  • 1 msk ljus misopasta eller ljus soja
  • 2 msk pressad lime
  • ½ msk socker
  • ½ dl jordnötter, mortlade eller finhackade
  • korianderblad

Till servering: grillad kyckling, rostad potatis eller gryn, grönsallad

Gör så här:

  1. Skär melonen i bitar, cirka 3 cm. Skiva det vita på ­salladslöken tunt. Spara det gröna till senare, men skiva inte upp det i förväg, då blir det beskt.
  2. Hetta upp olja och ingefära i en ganska liten stekpanna och fräs sakta i en minut. Vänd ner den skivade salladslöken och fräs ytterligare någon minut.
  3. Rör ner sambal och fräs ytterligare en minut under omrörning. Höj värmen till hög medelvärme.
  4. Vänd ner melonbitar, miso, lime och socker. Låt puttra ett par minuter tills melonen mjuknat men håller formen. Låt svalna något.
  5. Servera ljummen eller kall. Skiva upp det gröna på salladslöken och strö över tillsammans med jordnötter och korianderblad precis före servering.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här