En kall soppa med heta smaker, toppa med koriander eller andra gröna örter och räkor.
(4 stora portioner)
Svalkande men med must – melongazpachon förgyller varma sensommardagar.
- 1 ½ msk röd currypasta
- 1 msk finriven ingefära
- 1 msk rapsolja eller jordnötsolja
- 1 msk fisksås, eller mer
- 1–2 msk pressad lime
- 800 g kött av vattenmelon
- 3 mogna tomater
- 2 msk finhackad späd rödlök
- ½–1 msk ljust muscovadosocker eller farinsocker
Till servering:koriander, mynta, söt thaibasilika, skalade räkor
- Hetta försiktigt upp röd curry, ingefära och rapsolja i en pyttekastrull och fräs sakta i ett par minuter under omrörning. Rör ner fisksåsen. Låt svalna.
- Tärna lite av vattenmelonen fint och spara till dekoration.
- Skär melon och tomat i mindre bitar. Peta bort större melonkärnor. Mixa melon och tomat hastigt helt slätt i en mixerkanna eller i omgångar med stavmixer. Mixa ner curryfräset mot slutet.
- Kyl ordentligt.
- Rör ned rödlöken. Smaka av med mer fisksås, pressad lime och socker. Servera med räkor och örter.