Värdskapet viktigast för Aron
Aron Larsson Firouzbakhsh. Foto: Elis Hoffman
Porträttet Aron Larsson Firouzbakhsh

Värdskapet viktigast för Aron

När Aron Larsson Firouzbakhsh var yngre hade han ingen riktig plan för sitt liv. I dag har han hittat hem – bakom baren på Corner Club i Gamla stan i Stockholm.

Publicerad 11 juni 2021
Aron Larsson Firouzbakhsh. Foto Elis Hoffman

Skolan var inget för Aron Larsson Firouzbakhsh. I stället för att plugga spenderade han skoltiden med att hänga med polarna, åka tunnelbana och chilla. Möjligtvis kunde han tänka sig att bli fotbollsproffs, men förutsättningarna fanns inte riktigt där.
–  Jag var inte jätteduktig, men den drömmen hängde kvar rätt länge. Jag hade ganska konstiga tonår, jag hittade inte riktigt rätt. Jag var förvirrad. Skolan var mest gemenskapen, vännerna. Det var först när jag började i restaurangbranschen som jag kände att jag hade hamnat rätt.

Hur kom det sig att du började i branschen?
– Jag började som barnisse på min systers jobb, Clarion Sign, när jag var 19. Hon var kock där. Det var skitkul! Innan hade jag haft lite oskön hållning till alkohol. Jag hade druckit rätt äckliga grejer, du vet fulgroggar på hemmafester. Nu fattade jag att det gick att göra grejer som är goda. Jag växte mycket där. Innan var jag en lite awkward tonåring, inte så utåt. Men där var jag tvungen att lära mig prata med folk.
– Jag hade en kollega som var tre år äldre än mig, och han hade figured it out. Han hade lägenhet, tjej och var jätteutåt – och så jobbade han som bartender. Det var en förebild. Så jag sparade ihop pengar och tog en cocktailkurs. När jag blev klar fick jag sparken, sommaren var över och de behövde inte mig längre. Då tog jag mitt cv och gick runt på stan. Jag fick jobb på en indisk restaurang, och sedan jobbade jag mig vidare.

Var väldigt nördig i drink­skapandet när jag var yngre.

Många jobbar i bar ett tag och går vidare. Vad gjorde att du stannade?
– Jag fångades mycket i det här umgänget och värdskapet. Hostingen. Det var så jävla trevligt att ta emot folk. Jag var väldigt nördig i drink­skapandet när jag var yngre, men värdskapet tog över. Jag gillar hela grejen, att bjuda hem folk och se till att de har en good time. Det är ett intresse som har vuxit med åren. God mat och dryck är ett av mina största fritidsintressen.

Hur hamnade du här på Corner Club?
–  Det var min kollega som skulle driva baren här. Vi snackade och insåg att vi ville göra det tillsammans. Vi tog över baren utan att ens ha sett den. Ägaren gav oss en månad att bara köra och det gick jättebra. Vi ville ha ett ställe med bra drinkar, men där du samtidigt har tid för att prata med gästerna. Inte bara stå och langa ut drinkar som vi hade gjort tidigare.

Mer om Aron

Ålder: 27 år. Gör: Bartender på Corner Club i Gamla stan i Stockholm, bakficka till Flying Elk. Om facket: ”Facket är jätteviktigt. Det säger jag till alla mina kollegor och folk som jobbar i branschen. Ju fler som är med, desto starkare blir facket. Jag tycker att det är konstigt att inte fler är med.”

Hur har ni påverkats av pandemin?
– Vi är permitterade båda två. Ägarna stängde ner verksamheten i december, men vi övertalade dem att vi skulle få ha vår del öppen. Det fick vi, så länge vi kan gå runt med råvarukostnader och personalkostnaderna. Det har gått helt okej. Folk har varit väldigt stöttande.

Vad händer i din framtid?
– Det är blandat. Så småningom vill jag nog ha ett eget ställe. Det vill väl alla? När man var yngre var det en dröm, nu är den drömmen ännu större och mer realistisk. Men det gäller att ha lite olika planer, för man vet aldrig vad som händer. Det visar ju den här pandemin. Vad det än blir så kommer det att bli i den här branschen, det är jag i alla fall säker på.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här