Sydafrika vässar sin vinprofil
Sydafrika går mot elegantare viner, lägre alkohol och mindre påverkan av ekfat. Foto: Mostphotos
På menyn dryck

Sydafrika vässar sin vinprofil

Mindre producenter, eleganta viner med tydlig identitet och lägre alkoholhalt. Sydafrika är intressant som vinland igen!

Publicerad 24 februari 2017

Sydafrika klingar välbekant för många, åtminstone om man är förtjust i goda viner och spännande resmål.

2016 Reyneke Vinehugger Cabernet Sauvignon Merlot, 6455, 80 kr. Mustigt men elegant av vinbär, mylla, nougat, stall och eukalyptus.

Landet har länge varit svenska konsumenters favorit på Systembolaget. Men framgångarna avtar, åtminstone om man tittar på försäljningssiffror. Vi väljer numera Italien framför Sydafrika, den sötaktiga rödvinsstilen appassimento har tagit Sverige med storm.

2015 Jonty’s Ducks Pekin White, 2950, 110 kr. Spännande druvmix, stor fräschör av mango, och persika. Perfekt till lättare fiskrätter

Låt oss stanna i det afrikanska vinlandet, som med sin unga vinnäring och stora experimentlusta presterar stordåd om man jämför kvalitet i förhållande till pris.

Länge dominerade en handfull varumärken utbudet. Främst boxviner, gjorda i lättillgänglig stil, som nu fått lämna rampljuset. Detta skapar nya möjligheter och tillåter mindre producenter att visa upp viner med tydlig identitet istället för de volymviner vi är vana vid.

2016 Steenberg Chardonnay Viognier, 15001, 80 kr. Charmerande vitt med exotiska frukter, inlagda päron och koriander. Perfekt matvin!

Trenden går mot elegantare viner, lägre alkohol och mindre påverkan av ekfat. Man matchar klimat med passande druvsort. Det vill säga: odla rätt druva på rätt växtplats i stället för att varje egendom försöker erbjuda »allt«. Och glädjande nog är de stora producenterna med på tåget.

Sydafrikanska viner har en fenomenal förmåga att passa till mat och man lyckas prestera kvalitet också bland budgetvinerna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här