Gott och lagom till vardags
Tips på goda och prisvärda viner. Foto: Istockphoto
På menyn dryck

Gott och lagom till vardags

Köp bubbel på halvflaska och håll ögonen på favoriter runt hundralappen – även till vardags vill vi ha njutbara viner.

Publicerad 30 januari 2017

Om man uppskattar ett glas gott vin oavsett dag i veckan gäller det att hushålla. För egen del dricker jag sällan eller aldrig alkoholhaltiga drycker om de inte faller mig riktigt mycket i smaken. Onödig alkohol är onödig konsumtion, då blir det mineralvatten eller kranvatten i glaset.

2015 Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner, 2775, 94 kr. Vardagsvin av bra kvalitet, perfekt till fisk, skaldjur och grönt.

Ett tips är att prova sig fram, lägga goda viner på minnet och bunkra med några flaskor rött, vitt och bubbel. Fotografera etiketten så är det lätt att hitta tillbaka till favoriterna. Ett glas till vardags kan bestå av 5 cl vin som njuts till kvällens husman.

2015 Château Pech-Latt, Frankrike, 2233, 99 kr, 750 ml. Klarar de smakrikaste rätterna – kryddigt och mörkbärigt med en hel del ekfat.

Rött till köttbullar, vitt till laxlåda och mousserande till grönsakspytt, eller prova oväntade kombinationer såsom rött till torsk och vitt till fläskkotlett. En öppnad flaska vin klarar sig flera dagar om den förvaras i kylen, vid servering tempereras vinet på några minuter i glaset.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, 7688, 119 kr. Bubbel som passar alla veckans dagar. Citrus, plommon och rostat bröd i fokus.

Mousserande bör förslutas med en speciell kork som finns att köpa via internet eller i välsorterade köksbutiker. Bubblorna behåller spänsten till nästa dag, sedan märks en försämring av vinet, därför är halvflaskor ett alternativ.
Om möjlighet finns, lägg några kronor extra för ett snäpp upp i vinkvalitet. Strax under hundralappen finns många riktigt goda viner.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här