Stressigt livspussel för branschens föräldrar
Sebastian Löfwenhamn med sönerna Elias och Elvis. Foto: Madeleine Andersson
Fokus FÖRÄLDER I BRANSCHEN

Stressigt livspussel för branschens föräldrar

– De flesta skaffar ju familj någon gång i livet, säger kocken Sebastian Löfwenhamn som vill ha mer förståelse och mindre machoattityd i restaurangköken.

Publicerad 31 augusti 2022

Åttaåriga Elias gäspar när han pusslar i soffan med lillebror Elvis och pappa Sebastian Löfwenhamn. Det är fredag, klockan är strax efter 16 och de har just kommit hem till radhuset i Haninge.
Trots att kocken Sebastian inte jobbar heltid blir det långa dagar för familjen, berättar han. Pojkarna måste lämnas på skola och förskola klockan 7 på morgonen för att Sebastian ska hinna i tid till lunchrestaurangen på andra sidan Stockholm. Det tar honom en och en halv timme dit.

Detta jobb är egentligen en tillfällig lösning, men det är inte det lättaste att hitta ett dagjobb som kock.
Barnens mamma gick bort i cancer för fyra år sedan, så Sebastian är ensam med sönerna. Därför kan han inte jobba kvällar och helger.

Tyvärr är det långt ifrån alla arbetsgivare som förstår hans situation.
– Jag blev anställd som lunchansvarig på ett ställe. På intervjun hade jag berättat att jag är ensam med barnen. Efter två veckor sa chefen att han inte kan ha någon som bara jobbar lunch. Så då blev jag arbetslös igen.

Sebastian vet många kockar som börjat på förskolor och skolor för att få dagtidsjobb. Det funderar han också på.
– Elvis sa faktiskt häromdagen »Pappa, kan du inte jobba på min förskola?« Det hade varit drömmen. Då hade jag bara haft tre minuter till jobbet.

Läste nyligen ett inlägg som sa att kockar jobbar och mammor vabbar.

Machoattityden som finns i många restaurangkök är en annan sak som gör det svårt att vara förälder i branschen.
– I en kockgrupp på Facebook läste jag nyligen ett inlägg som sa att kockar jobbar och mammor vabbar. Jag var nära att skriva »Men om mamman också är kock då?« Jag blir lite trött på det här. I vår bransch ska man inte vara sjuk, och man ska definitivt inte ta hand om sjuka barn. Särskilt inte som man.

På nuvarande jobb kan det knorras en del när Sebastian måste vabba. På sätt och vis kan han förstå det, de är bara två i köket. Samtidigt vet arbets­givaren om att Sebastian är ensam förälder. Och han kan inte med att lämna sina sjuka barn till deras gamla morföräldrar. Särskilt inte under pandemin.
– Ändå ska man få dåligt samvete när man vabbar och är borta från jobbet. Det är fel. De flesta skaffar ju familj någon gång i livet.

Han har haft förstående arbetsgivare också. I vintras blev barnen sjuka mitt i julbordet och Sebastian behövde vara hemma de sista tio dagarna av det.
– Jag sa att jag kunde jobba kvar över lunchen, men då sa chefen att det var lugnt och att jag skulle gå. Han var också ensam pappa och sa att barnen kommer först.

Vid femtiden blir Elvis hungrig och de packar ihop pusslet. Snart har Sebastian fem barn att laga mat till. Han ska bli sambo och pappa igen. Elias och Elvis ska få en lillasyster och två bonusbröder.
– Lillasyster ska komma till mitt födelsedagskalas! säger Elvis.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här