Sötebröd för själen
Göran Everdahl myser med de brittiska hemmabakarna och domaren Mary Berry.
Krönika

Sötebröd för själen

Göran Everdahl tröstas och trollbinds av trevlig, brittisk brödbakar-tv.

Publicerad 20 december 2016

Högmod kan ta många former. I mitt fall som en tro att jag blivit immun mot dokusåpor. Visst, jag hade en Top Chef-period men tröttnade på både programmet och hela genren. Nu var jag bombsäkert vaccinerad mot tävlingar, domarpaneler – rubbet. Trodde jag.

Princesstårte-avsnittet!
Prinsesstårte-avsnittet! Foto: BBC

Men högmod går före fall. I synnerhet om man som jag gör misstaget att tro att livet och tv-kvällen är under kontroll. Vad händer då? Jo, då vill ödet att man ser ett avsnitt av Hela England bakar. Del 6, säsong 5 – de tävlande ställdes inför utmaningen att baka en Swedish Princess cake, prinsesstårta. De kämpade med fyllningen, marsipanen, rosen. De triumferade! Och jag fastnade omedelbart.

Hittills har jag hetsat mig genom fyra säsonger av sju. Så många plåtar med petit-chouxer! Inget i hela världen, vet jag nu, är mer spännande än en jäsdeg.
Det hela är ju lite mystiskt. Varför sitter jag och tiotals miljoner andra egentligen trollbundna av småkakor, matbröd och patisserier, för att inte tala om finalavsnittens jättetårtor – veritabla monster som rimligen borde kräva byggnadstillstånd?

Mary Berry bedömer brittiska bakverk.
Mary Berry bedömer brittiska bakverk. Foto: BBC

Det är något med stämningen. Allt försiggår i ett stort, ljust tält på nån sorts allmänning: tänk lantlig brittiska kyrkobasar. Skymtar vi miss Marple? Nej, bara Mary Berry, kakexpert, domare och 82 år ung. En av Storbritanniens populäraste personer, välvillig men vass.

Och det är verkligen hela England som bakar. I tältet ryms alla etniciteter och åldrar. Bara expertis på områden som tårtbottnar och spritsteknik räknas. Förra året segrade Nadyia Hussain, muslim med rötter i Bangladesh. Hon fick senare i uppdrag att baka en jubileumstårta åt drottning Elizabeth.

I en värld där Brexit hägrar, murar byggs mot omvärlden och Trump blev president – där är Hela England bakar en tröst. Men inte bara som mysig (om än ofta olidligt spännande) tillflykt, utan också som en praktisk demonstration av hur bra det blir när alla får bidra, i köket och i samhället.
Så kan matlagning, i detta fall bakande, också funka. Som närande sötebröd för själen.

Göran Everdahl är filmrecensent, krönikör, trendspanare och författare till boken »Bildningsakuten«.