Glassen uppfanns 3 900 år före kylskåpet
Redan de gamla grekerna ville slicka i sig glass. Foto: Mostphotos
Krönika

Glassen uppfanns 3 900 år före kylskåpet

Filmrecensenten och trendspanaren Göran Everdahl om de kulinariska galningar som lagade glass tusentals år innan kylskåpet fanns.

Publicerad 16 juni 2016

Jag fick ett ryck i helgen och gjorde hemlagad pasta. Från grunden. Och ja, det blev gott – till slut. Men händerna värkte av knådandet och jösses vilken tid det tog.

Min respekt för kockar som gör pasta varje dag, och för de italienska husmödrar som höll traditionen i liv i sekler, känner numera inga gränser.
Faktum är att en hel del maträtter är rätt absurda om man tänker på hur besvärliga de måste ha varit att laga. Att skala ett äpple eller banan kräver ingen våldsam insats, men vem kom på idén att laga glass?

Ställ bara dessa två fakta mot varandra: kineserna uppfann glass för 4000 år sedan, medan kylskåp har existerat i knappt 100 år. Vansinne. Å andra sidan, redan under antiken meddelade läkekonstens fader, Hippokrates, att han ansåg att glass »väcker livsandarna«. Och det var ju värt en viss ansträngning.

Snö fraktades i ilfart ner från Vesuvius topp

I Pompeji har man grävt fram vad som kan vara världens äldsta glassbar. Tydligen fraktades snö i ilfart ner från Vesuvius topp för att blandas med fruktkompott. Då Rom föll glömde Europa glassens storhet – fram till att Marco Polo tog med sig recept (och kylningsmetoder) hem från Kina.
När sedan Katarina de Medici gifte sig med kungen av Frankrike packade hon med sin konditor och glassexpert i flytten.

Och glöm Häagen-Dazs, på 1600-talet var glass verkligen lyx. Ingen kunde servera denna exklusiva rätt utan kock, dyra specialredskap och arbetskraft (is skulle hackas, blandas med salt samt köras i maskiner).
Det dröjde ända till 1841 innan Stockholm fick Sveriges första glasskondis. Riktiga glass­älskare blev svenskarna först efter ­kylskåpets genombrott.

Jobb i årtusenden, bara för att vi ska kunna hiva ner en Ben & Jerrys i matkorgen.
Jag tycker numera att en glasspinne, eller en tallrik ravioli, är lika monumental som Colosseum eller Egyptens pyramider. Levande historia, och ännu bättre – ätbar historia!