Skatteverket: Personalliggarna behövs
Skatteverkets personalliggare. Foto: Rebecka Uhlin
Fokus PERSONALLIGGARE

Skatteverket: Personalliggarna behövs

Utan personalliggare skulle svartarbetet åter öka inom restaurangbranschen. Det menar Skatteverkets ansvariga Conny Svensson.

Publicerad 8 april 2019
Conny Svensson. Foto: Jeanette Andersson

Kontanthanteringen har minskat, liksom svartarbetet. Ändå anser Conny Svensson på Skatte­verket att personalliggarna behövs även i framtiden.
– Att svartarbetet har minskat är tack vare kravet på personalliggare och kassaregister. Det är historielöst att inte se det sambandet. Skulle kraven tas bort finns en uppenbar risk för att svartarbetet skulle öka, säger han.

Enligt Skatteverkets företags­undersökning hade de svarta ­lönerna inom restaurangbranschen minskat med 12 procent mellan 2013 och 2017.
– Förr var det underförstått att en del av lönen skulle vara svart, så är det inte längre. Men det förekommer fortfarande, säger Conny Svensson.

Skatteverket får in en hel del tips om företag som fuskar med personalliggaren.
– Bygg- och restaurangbranschen ligger i topp på tipslistan. Det finns arbetsgivare som kräver de anställda på kontrollavgiften om de åker dit, trots att det är arbets­givarna själva som uppmanat personalen att inte skriva in sig.

Bakgrund

  • I slutet av 1990-talet pekade en utredning på ett antal branscher med osund konkurrens på grund av mycket svartarbete. Restaurang var en av dem.
  • I januari 2007 infördes personalliggare för att komma till rätta med svartarbetet.

Två utvärderingar är på gång. Riksdagens skatteutskott gör en som ska vara klar under våren och Skatteverkets genomgång beräknas vara klar i slutet av 2019. Conny Svensson välkomnar att det görs utredningar av personalliggaren.

– Vi administrerar en lagstiftning som riksdagen tagit beslut om. Självklart behöver systemet utvärderas. Det finns saker som vi skulle vilja ändra, som att bemanningsanställda borde vara inskrivna i en liggare hos bemanningsföretaget, inte på restaurangen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här