Plommon i sallad och paj
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Plommon i sallad och paj

Plommon är sensommarens bästa godis. Söta, saftiga och smakrika. Perfekta som de är, ljuvliga i paj eller som skön smakbrytning i chèvresalladen.

Publicerad 27 augusti 2010
inlinebild
Fluffig och fin plommonclafoutis. Foto: Stefan Wettainen

Plommonclafoutis

4 portioner, 45 minuter

  • 8 – 10 plommon
  • 2 msk florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 1 vaniljstång
  • 1, 5 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt

En fransk klassiker som oftast görs med körsbär, men det blir minst lika gott med plommon.

Dela plommonen på hälften och ta bort kärnorna så gott det går. Vispa ihop grädde och mjölk med äggen.
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa i fröna. Blanda socker med vetemjöl och lite salt, tillsätt äggsmeten och vispa allt slätt.
Smörj fyra små pajformar med bakplåtspapper. Häll på smet knappt halvvägs. Ställ in i ugnen i 200 grader i 20 – 25 minuter eller tills smeten stannat.
Placera ut plommonen och slå på resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 – 25 minuter eller tills kakan fått fin färg och smeten stannat. Servera ljummen med vaniljglass eller lösvispad grädde.

Chèvrefyllda plommon

4 portioner

  • 12 stora plommon
  • 100 g chèvre eller annan mjuk getost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 vaniljstång 1 tsk honung
  • nymalen svartpeppar
  • 1 pkt blandade salladssorter
  • smör olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 näve repad
  • färsk timjan cirka
  • 1 msk crema di balsamico (Zeta har).

Kör chèvre och honung i en mixer. Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i blandningen.
Kärna ur plommonen och dela i halvor. Stek i ett par minuter på hög värme i lite smör med socker, timjan och lite salt. De ska bli lite knäckiga och bruna på ytan.
Låt svalna något. Fyll dem sedan med chèvrekrämen. Dra ett par varv med pepparkvarnen över. Lägg upp salladen på ett fat och ringla över olivolja.
Placera ut plommonklyftorna lite varstans. Toppa med timjankvistar och nymalen peppar. Ringla över balsamicokrämen. Servera genast, antingen som en liten förrätt eller som tillbehör till fläskkött.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här