Nytt stuk på jobbet
Servitrisen Christina Olin och vice restaurangchef Linda Lemaire tycker att Bee Kök & Bar redan har satt sig hos Malmöborna. Foto: André de Loisted
Hos oss
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nytt stuk på jobbet

Från klassiskt franskt till straightvänligt häng för hbtq-gäster. Christina, Linda och deras kollegor följde med på resan när restaurangen fick ny ägare, inriktning och kök.

Publicerad 28 augusti 2013

Nytt namn, ny meny, ombyggt i kök och matsal och ändrat koncept – men samma gäng som ska få både gamla och nya gäster att känna sig som hemma. I La Couronnes anrika lokaler på Södra Förstadsgatan i Malmö har ett nytt koncept flyttat in: Bee Kök & Bar, en straightvänlig krog för hbtq-människor och öppensinnade.
När nya ägarna Ulf Olsson och Sten Gustavsson tog över erbjöds alla anställda från La Couronne att stanna kvar. Ägarbytet blev klart redan i december 2012, och inför övergången hade servitrisen Deborah Dinic, personalchef Linda ­Lemaire, gamla ägaren Alain Lemaire och ombudsman Lynn Ljungberg från HRF ett möte.
– Under det mötet fick vi reda på att vi som var med i facket kunde få stöd om det skulle behövas, men att HRF inte kunde backa upp de andra. Vi gick igenom vad vi hade rätt till och inte rätt till, säger Deborah Dinic, som har varit med i facket sedan 1987.
– Men eftersom nya ägarna skrev på ett avtal om att personal skulle ingå, så visste vi att ingen av oss skulle sägas upp.

All personal fick sedan göra studiebesök på Bee Bar i Göteborg, där restaurangen har funnits sedan 2008. En av de första att åka var Linda Lemaire, som är dotter till förra ägaren Alain Lemaire. Väl i Göteborg märkte hon av en härlig stämning mellan gäster och personal.
– Med det koncept som Bee Bar har kommer så mycket trevligt och så mycket positivt. Det är så kärleksfullt, och det tar vi med oss hit till Malmö. Även våra gamla stammisar känner av detta positiva, säger Linda Lemaire. Hon är personalansvarig och vice restaurangchef på Bee Bar, ungefär samma arbetsuppgifter som hon hade på La Couronne-tiden.
– Visst var det lite jobbigt i början när det piffiga franska försvann tillsammans med sniglar och grodlår. Men man vänjer sig och jag är mycket positiv och taggad till att vi ska få detta ställe att fungera. Det känns som om Bee Bar har satt sig hos Malmöborna redan, säger hon.

Resan till Göteborg var nervös för de flesta, men också givande – Bee Bars kassasystem visade sig vara lättare att sköta än systemet hemma i Malmö. Alla anställda i Malmö blev också intervjuade om vad som varit bra och dåligt och hur de önskade att framtiden skulle se ut på deras nygamla arbetsplats. Överhuvudtaget verkar alla nöjda med ägarbytet.
– Jag tycker verkligen de nya ägarna har skött sig exemplariskt, säger Deborah Dinic.
Hon får medhåll av servitören Johan Falkenberg.
– Jag minns att jag såg fram emot en föryngring av restaurangen. Det har verkligen blivit så och också ett snabbare tempo, men utan att förlora det mysiga som fanns hos La Couronne, säger han och sätter sedan perfekta ord på det:
– Myset har blivit ungdomligare.Gästernas medelålder låg tidigare runt 50 plus. Nu är det allt från tonåringar till pensionärer. Uteserveringen är större och det finns ett helt annat barhäng än tidigare: en barvägg med fler spritsorter och fler barstolar, denna gång stolar som går att flytta på.

Denna fredag eftermiddag är två av krogens fyra kockar på plats i köket. Sophie Carlsson, André Krogh Lorentzson och deras kollegor har fått större arbetsytor, på bekostnad av diskstationen. Ombyggnaden har gjort det möjligt med dubbla uppsättningar av spisar och annan utrustning.
– Det har blivit mycket lättare och snabbare att jobba ensam nu med det nya köket, säger Sophie Carlsson, som tycker förändringen har varit kul och inspirerande.
– Men för oss spelar ägarbytet inte så stor roll vad gäller menyn, säger André Krogh Lorentzson.
Köksmästaren från Göteborg har varit nere i Malmö under två intensiva dagar. Tillsammans med La Couronnes kockar lagades den nya menyn upp, typisk ­bistromat med inspiration från Sverige, Frankrike, Italien.
– Det är en enkel meny och alla här är rutinerade så det var bara att köra, säger André Krogh Lorentzson.
En rätt fick de dock behålla från förr. Moules Frites. La Couronnes bestseller är en så pass populär rätt hos besökare och stamgäster att alla anställda tipsade om den för nya ägarna. Gäster till och med mejlade de nya ägarna om att behålla rätten på menyn.

Servitrisen Jenny Nilsson har jobbat hela tretton år på adressen, under tre olika ägare. Hon blev lättad när det kom fram att Bee Bar skulle behålla personalen, berättar hon och bär ut två kalla öl till uteserveringen.
Där sitter Tommy och Vera Svensson och har det skönt i solen. De är stamgäster som bor i närheten.
– Jag saknar den gamla maten, även om den nya menyn är mycket bra, säger Tommy Svensson.  
– Och fredagsjazzen, skjuter Vera in. Den saknar vi.
– Publiken är klart föryngrad, vi känner oss gamla nu när vi är här kvällstid jämfört med tidigare.
Men uteserveringen tycker båda två har blivit mycket bättre. Bee Bar har större komfort, och har förlängt serveringen några meter ut på Södra Förstadsgatan, där de gamla kaféborden har fått ta plats.
– Och det är ju samma personal, det gillar vi, lägger Tommy Svensson till utan att låta insmickrande.
– De har alltid varit trevliga.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här