En lunch för fyra eller en bjudning för 250 personer. För Malin Eriksson, ambassadkock i Tokyo, Japan är ingen dag den andra lik.
Tre råd för ambassadjobb
- Det finns många ambassader, ligg på!
- Det är ambassadören som anställer kocken, så kolla runt vilka du kan kontakta.
- Tänk på att det kan vara ensamt. Oftast är det bara du i köket.
Det var för två år sedan som Malin Eriksson kände att det vore kul att göra något nytt. Då hade hon jobbat länge som produktutvecklare.
Tack vare ett års jobb som ambassadkock i Moskva redan under tiden på restauranghögskolan i Grythyttan hade hon de rätta kontakterna, och när ambassadören i Tokyo behövde anställa en kock blev hon kallad på audition.
Malin Eriksson
– Jag tog kontakt med Magnus Lindström som ägde Swedish taste i Göteborg och jobbade hos honom kvällar och helger för att förbereda mig. Jag kände sån enorm inspiration. Matpratet och den speciella känslan som är i köket innan gästerna kommer.
Jobbet blev hennes och sedan två år är Malin Eriksson tjänstledig från jobbet som produktutvecklare.
Nu lagar hon mat för ambassadörens representation, runt 2 000 gäster per år. Men hon hjälper också svenska företag som vill ha event på svenska ambassaden i Tokyo, som Ikea, Volvo och Ericsson.
På sin lediga tid försöker hon äta sig igenom Tokyo.
– Jag upptäcker råvaror som jag aldrig hade kommit i kontakt med annars. Så har jag anmält mig till en kurs på Tokyo Sushi Academy. Det sade jag redan när jag fick jobbet, att jag ville lära mig sushi. I Japan ses det inte som okej att kvinnor lagar sushi. Vi anses ha för hög kroppstemperatur. Det är ju bara nonsens. Tack och lov börjar det ändras nu.