Joel nosade upp en ny karriär
Joel Waje jobbar som produktutvecklare på Santa Maria. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Fokus KARRIÄR

Joel nosade upp en ny karriär

Kockyrket är en bra grund för den som vill testa något nytt, tycker smakutvecklaren Joel Waje. – Man kan vara säker på att det alltid kommer att finnas jobb inom restaurang.

Publicerad 1 juli 2019

Joel Waje har aldrig känt sig begränsad av att vara kock.
– Det är en väldigt bra grund. Man kan gambla lite mer med att testa nya branscher eftersom man kan vara säker på att det alltid kommer att finnas jobb inom restaurang.

Joel visste att han ville bli kock. När han var tio år stod han ensam vid grytorna hemma och lagade mat till övriga familjen, lika matintresserad som han själv. Ändå började han på ekonomisk linje på gymnasiet.
– Det var ett misstag. Efter tre veckor bytte jag till restaurangskola i stället.

Joel Waje. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Han har aldrig lagat så mycket españolsås som då. Eller duchessepotatis och entrecote. Det kan han vara lite kritisk till – skolan lär visserligen ut grunderna bra, men för mycket fokus läggs på omodern matlagning.
– Min matfilosofi har aldrig varit en stor köttbit på en tallrik. Man kan inte jobba på det sättet.

Som smakutvecklare på Santa Maria får Joel numera utveckla sina tankar kring mat och försöka sprida dem till fler. För ett tag sedan tog han initiativ till Joels grönsaksskola – en plattform på Santa Marias hemsida med recept där grönsakerna står i fokus.

Han menar att vi måste tänka annorlunda. Om vi ska konsumera hållbart borde vi sluta prata om »vegetarisk« mat.
– Det är MAT. Man kan äta mat och strunta i köttet. Om fler åt vegetariskt två gånger i veckan skulle det göra jätteskillnad.

Joel Waje

Ålder: 29 år. Gör: Smakutvecklare på Santa Maria. Bor: Göteborg. Utbildning: Restaurangskola, Internationell marknadsföring och försäljning (YH). På fritiden: Ultralöpning och tävlingsfiske. ”Jag spenderar så lite tid inomhus som jag kan.”

Så hur går en kock på fine dining-restauranger till ett 9 till 5-jobb hos en kryddtillverkare? Joel Waje hoppade på en YH-utbildning i internationell marknadsföring tillsammans med en kompis.

Praktiken skulle han göra på Santa Marias marknadsavdelning. Allt oftare fann han sig stå i utvecklingsköket och experimentera med smaker. Praktiken ledde till en projektanställning och så småningom fast anställning som smakutvecklare.

Jag passar inte att enbart sitta vid en dator. Det här är en perfekt mix.

Fyra råd från Joel

  • Känn dig inte begränsad, du har alla möjlig­heter att utveckla dig.
  • Utmana dig själv.
  • Våga kasta dig in i ovana situationer.
  • Ring ett samtal, gå på intervju. Det värsta som kan hända är att du inte får jobbet.
  • Gör det bara! Livet är för kort för att inte försöka.

– Jag behövde en mer stabil tillvaro, och inte bara jobba kvällar och helger. Jag har en längtan efter att bilda familj. Samtidigt var jag tvungen att hitta ett kreativt arbete. Jag passar inte att enbart sitta vid en dator. Det här är en perfekt mix.

Kommer han att återvända till restauranglivet? Han utesluter det inte.
– Jag kommer aldrig att stänga den dörren helt och det finns tillfällen då jag saknar branschen och den härliga stämningen i köket. Jag känner sådan kärlek till den och sådan respekt för alla människor som jobbar där så det skulle kännas svårt. Det är en fantastisk miljö.