Lättlagat och lyxigt plock till årets slut! De här små smakexplosionerna kan serveras till bubbel vid tolvslaget, som delar av en buffé eller som en förrätt på stående fot.
Miniäggkakor med rökt fläsk, salladslök och rotselleri
Rustika smaker står oväntat fint mot champagnens
elegans. Smeten och fyllningen kan göras i god tid.
(cirka 10 puddingar)
- 200 g rotselleri
- 2 msk smör + till formen
- 100 g rökt magert sidfläsk i bit
- 50 g salladslök, bara det vita
- ½ tsk mald ingefära
- Smet:
- 3 ägg
- 1 ½ dl (90 g) vetemjöl
- 3 dl mjölk
- ½ dl grädde, 40%
- ¼ tsk salt
- ½ tsk socker
Vispa samman alla ingredienser till smeten. Låt stå och svälla.
–Skär skalet av rotsellerin och tärna ganska fint. Lägg tärningarna med 2 msk smör i en liten stekpanna och börja fräsa på medelvärme. Tärna fläsket och vänd ner det. Stek sakta tills allt fått lite färg. Skiva salladslöken. Vänd ner löken med ingefära och fräs ytterligare någon minut.
–Smörj 10 fördjupningar i en stor muffinsform generöst. Hit kan allt förberedas i god tid.
Värm ugnen till 200 grader. Fördela fräset i den smorda muffinsformen. Slå över smeten. Grädda tills de små puddingarna fått ordentlig färg, cirka 15 minuter. Låt svalna något och ta försiktigt ut
puddingarna med en smörkniv.
Ceviche på pilgrimsmusslor med prosciutto och äpple
Du kan förbereda en hel del i förväg. Strimla örter och salladslök precis innan, så behåller de aromen.
(cirka 10 snacksportioner)
- 12 stora skivor lufttorkad skinka
- 1 msk olivolja
- 1 granny smith-äpple
- 200 g råa pilgrimsmusslor
- ca 1 tsk grön tabasco
- ¼ tsk salt
- 1 tsk råsocker
- ¾ dl pressad lime
- 1 tsk tequila eller vodka
- 8 stora blad finstrimlad basilika
- 8 stora blad finstrimlad mynta
- 2 msk skivad salladslök, bara det gröna
Stek skinkan knaprig i olivolja på låg medelvärme. Pressa den mot stekpannan med stekspaden under tiden.
Blanda tabasco, salt, socker, lime och tequila. Skala äpplet och tärna ganska fint. Blanda marinad med äpple. Tärna pilgrimsmusslan grovt. Hit kan du förbereda i god tid.
Strimla örterna fint. Skiva salladslöken. Blanda med marinad, äpple och pilgrimsmusslor. Låt stå 15 minuter. Smaka av med tabasco och kanske mer örter. Lägg upp och dekorera med krossad skinka.
Lyxig linspastej med tryffel
Går det att laga vegansk lyxmat? Jajamensan!
(20 små mackor)
- 1 näve (cirka 10 g) trattkantareller
- 1 stor (100 g) morot eller palsternacka
- 1 medelstor (100 g) rödlök
- ½ dl neutral rapsolja eller olivolja
- 2 enbär
- 1 tsk grönpeppar
- ½ dl melonkärnor eller grovkrossade hasselnötter
- 1 msk madeira eller olorososherry
- 1 tsk torkad salvia
- 1 msk misopasta eller japansk soja
- 2 ½ dl kokta puylinser eller belugalinser
- ¾ dl fin olivolja
- 3–5 droppar tryffelolja
- Till servering: rostad surdegsbaguette, lingon, inlagda smågurkor
–Blötlägg svampen i ljummet vatten. Skala och tärna moroten. Tärna ganska fint. Finhacka rödlöken. Stek sakta hacket i olja tills det mjuknat, cirka 10 minuter.
–Krama ur svampen lätt och grovhacka. Lägg ner med enbär, grönpeppar och melonkärnor. Stek tills löken fått färg. Slå på vinet och fräs 10 sekunder.
Blanda ner salvia, miso och linser. Värm upp. Lägg undan 1 dl av blandningen. Mixa resten ganska fint med mixerstav i en hög skål.
Rör ner den undanlagda linsblandningen och olivolja. Smaka av med tryffelolja och salt. Tryffeloljan ska bara anas. Bred minimackor och garnera med lingon och minigurkor som halverats på längden.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.