Kyckling med lök, vin och salvia
Kyckling med lök, vin och salvia. Foto: Linus Meyer
På menyn lök

Kyckling med lök, vin och salvia

Lök, smör och tålamod är de viktigaste ingredienserna i vår goda kycklingrätt. Det blir lök över att spara i kylen och trolla fram fler underbara rätter av.

Publicerad 10 november 2017

(4 stora portioner)
Mild och intagande rätt. Använd hälften av jättesatsen i receptet för löksnacks eller bryn lök i en tjockbottnad kastrull som du sedan lagar färdigt kycklingen i.

  • 500 g gul lök
  • 50 + 25 g smör till stekning
  • 4 hela kycklingben
  • 3 dl oekat vitt vin, gärna sauvignon blanc
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad salvia eller färska blad
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk lantbuljong eller koncentrerad kycklingbuljong
  • nymald svartpeppar

Till servering: Grovt potatismos, råa morötter med citron, gärna smörstekt färsk salvia

  1. Halvera, skala och skiva löken. Stek den sakta gyllene i 50 g smör, minst en halvtimme. Blanda lök, salvia, lagerblad och buljong i en stor vid ugnsfast kastrull eller form. Slå på vin och vatten.
  2. Dela kycklingbenen i leden, där det är lätt att skära genom. Salta och peppra. Vänd bitarna i mjöl och skaka av överflöd. Hetta upp smör i en panna på hög medelvärme tills det tystnar. Bryn kycklingbitarna runt om. Stek i två omgångar om pannan är liten. Lägg kycklingen på löken och slå över stekfett. Kycklingbitarna ska ligga trångt.
  3. Sätt in i ugn 125 grader. Låt gå färdigt utan lock i 30–40 minuter tills kycklingen är mör. Slå på lite ­vatten om det behövs under tiden. Smaka av med svartpeppar.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här