Kyckling med lök, vin och salvia
Kyckling med lök, vin och salvia. Foto: Linus Meyer
På menyn lök

Kyckling med lök, vin och salvia

Lök, smör och tålamod är de viktigaste ingredienserna i vår goda kycklingrätt. Det blir lök över att spara i kylen och trolla fram fler underbara rätter av.

Publicerad 10 november 2017

(4 stora portioner)
Mild och intagande rätt. Använd hälften av jättesatsen i receptet för löksnacks eller bryn lök i en tjockbottnad kastrull som du sedan lagar färdigt kycklingen i.

  • 500 g gul lök
  • 50 + 25 g smör till stekning
  • 4 hela kycklingben
  • 3 dl oekat vitt vin, gärna sauvignon blanc
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad salvia eller färska blad
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk lantbuljong eller koncentrerad kycklingbuljong
  • nymald svartpeppar

Till servering: Grovt potatismos, råa morötter med citron, gärna smörstekt färsk salvia

  1. Halvera, skala och skiva löken. Stek den sakta gyllene i 50 g smör, minst en halvtimme. Blanda lök, salvia, lagerblad och buljong i en stor vid ugnsfast kastrull eller form. Slå på vin och vatten.
  2. Dela kycklingbenen i leden, där det är lätt att skära genom. Salta och peppra. Vänd bitarna i mjöl och skaka av överflöd. Hetta upp smör i en panna på hög medelvärme tills det tystnar. Bryn kycklingbitarna runt om. Stek i två omgångar om pannan är liten. Lägg kycklingen på löken och slå över stekfett. Kycklingbitarna ska ligga trångt.
  3. Sätt in i ugn 125 grader. Låt gå färdigt utan lock i 30–40 minuter tills kycklingen är mör. Slå på lite ­vatten om det behövs under tiden. Smaka av med svartpeppar.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här