Lök, smör och tålamod är de viktigaste ingredienserna i vår goda kycklingrätt. Det blir lök över att spara i kylen och trolla fram fler underbara rätter av.
(4 stora portioner)
Mild och intagande rätt. Använd hälften av jättesatsen i receptet för löksnacks eller bryn lök i en tjockbottnad kastrull som du sedan lagar färdigt kycklingen i.
- 500 g gul lök
- 50 + 25 g smör till stekning
- 4 hela kycklingben
- 3 dl oekat vitt vin, gärna sauvignon blanc
- 1 dl vatten
- 1 tsk torkad salvia eller färska blad
- 1 lagerblad
- 2 tsk lantbuljong eller koncentrerad kycklingbuljong
- nymald svartpeppar
Till servering: Grovt potatismos, råa morötter med citron, gärna smörstekt färsk salvia
- Halvera, skala och skiva löken. Stek den sakta gyllene i 50 g smör, minst en halvtimme. Blanda lök, salvia, lagerblad och buljong i en stor vid ugnsfast kastrull eller form. Slå på vin och vatten.
- Dela kycklingbenen i leden, där det är lätt att skära genom. Salta och peppra. Vänd bitarna i mjöl och skaka av överflöd. Hetta upp smör i en panna på hög medelvärme tills det tystnar. Bryn kycklingbitarna runt om. Stek i två omgångar om pannan är liten. Lägg kycklingen på löken och slå över stekfett. Kycklingbitarna ska ligga trångt.
- Sätt in i ugn 125 grader. Låt gå färdigt utan lock i 30–40 minuter tills kycklingen är mör. Slå på lite vatten om det behövs under tiden. Smaka av med svartpeppar.