Långstekt lök på smördeg
Långstekt lök på smördeg eller baguette. Foto: Linus Meyer
På menyn lök

Långstekt lök på smördeg

Bråttom? Lökstekning går inte att stressa, men snacksen kan förenklas genom att du använder tunna baguetteskivor och då höjer ugnsvärmen till 125 grader.

Publicerad 10 november 2017

(4–6 portioner)

Goda och lättlagade löksnacks, även om löken tar sin tid att steka.

  • 1 kg gul lök
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt

Snacks:

  • 1 pkt smördeg
  • 100 g grovriven getost, gärna hård
  • rostade pinjenötter
  • basilikablad, gärna röda
  1. Halvera löken på längden. Skala och skiva tunt. Det är viktigt att skivorna blir lika tjocka. Smält smör på medelvärme i en medelstor stekpanna. Lägg i löken, pannan ska vara nästan fylld till brädden. Salta.
  2. Stek löken sakta. I början räcker det med att röra om då och då. När löken kollapsat föser du ihop den i pannan och vänder runt. Stek tills massan är mörkt gyllenbrun, löken ska få samma färg som ljus sirap. Det ska ta 30–45 minuter. Sänk värmen om det behövs.
  3. Gör snacksbottnarna: Värm ugnen till 200 grader. Kavla smör­degen till knappt halva tjockleken. Låt vila 5 minuter. Ta ut rundlar eller skär i fyrkanter. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  4. Lägg lite lök på varje bit, täck med ost. Grädda i ugn tills osten fått färg och degen är genomgräddad. Låt svalna lite och garnera med pinjenötter och basilika.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här