Picklad lök håller stilen en vecka i kylen och är gott till nästan allt.
Två goda tillbehör med lök i huvudrollen.
Picklad lök (10 portioner):
- 2 ½ dl äppelcidervinäger
- 2 msk socker
- 1 tsk brunt senapsfrö
- 2 lagerblad
- 2 krm timjan eller 2 kraftiga kvistar
- 2–3 msk honung
- 3–4 små (250 g) rödlökar
Lökmajonnäs (4 portioner):
- 1 ½ dl god majonnäs, gärna hemgjord
- ¾ dl långstekt lök
- 1 tsk sherryvinäger eller annan god vinäger
- nymald svartpeppar, örtsalt
Gör så här:
- Picklad lök: Koka upp vinäger, socker, senapsfrön, lagerblad och sjud sakta fem minuter. Låt svalna helt. Rör ner honung. Skala löken och skiva i tunna ringar. Blanda lök och vinäger i en fin burk. Låt stå i minst en timme.
- Lökmajonnäs: Blanda majonnäs och den gyllenstekta löken. Smaka av med vinäger, peppar och örtsalt. Det går att blanda löken med färskost i stället, om du vill ha ett smalare alternativ.