Konditor på elitnivå
Konditorn Erik Möller älskar att arbeta med choklad. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Porträttet ERIK MÖLLER

Konditor på elitnivå

– Choklad är min grej. Jag älskar att arbeta med choklad, säger Erik Möller. Efter sju år som kock beslutade sig Erik för att göra det han alltid drömt om – att satsa på sötsakerna. Nu är han konditor i kocklandslaget.

Publicerad 15 december 2021

Redan när Erik Möller var liten märktes hans kreativa ådra. Framför allt förstod han att äter, det gör man även med ögonen.
– Jag försökte alltid lägga upp fint. Jag kunde göra en vanlig smörgås med sallad och så, men lägga upp den snyggt. Oftast bara till mig själv. Så på gymnasiet valde jag att utbilda mig till kock.

Men i dag är du ju konditor, vad hände?
– Jag har nog egentligen alltid velat hålla på med bakning och desserter. Efter gymnasiet började jag jobba och så flöt det på, men jag läste in grundutbildningen i bageri medan jag jobbade. År 2013 bestämde jag mig för att utbilda mig till konditor och validerade mina betyg i konditori. År 2014 och 2015 gick jag en YH-utbildning och tog gesällen.

Vad är största skillnaden mellan att jobba som kock och konditor?
– Det är jättestor skillnad, framför allt om man jämför restaurang med bageri eller konditori. Restaurang är mycket mer varierat. Och tiderna skiljer sig mycket. Som konditor jobbar du tidigt, och som kock jobbar du sent. Men det passar mig bra.

Man kan verkligen vara kreativ, det är otroligt roligt.

Erik Möller med den tunnaste av chokladdekorationer.

Vad är roligast att göra?
– Choklad är min grej. Jag älskar att arbeta med choklad. Det finns så många olika smaker och man kan göra så många olika saker. Allt från kakor till praliner till desserter. Man kan verkligen vara kreativ, det är otroligt roligt.

– Jag håller på jättemycket hemma också. Jag har köpt några roliga maskiner, bland annat en 3D-printer som man kan använda till att göra egna formar. Det är jättekul! Men jag älskar att göra småkakor också, det har jag nog efter min mormor!

Du är ny i kocklandslaget också, berätta!
– Det känns fantastiskt roligt. Tidigare var jag med i Culinary team West of Sweden och var med på VM 2018 i Luxemburg. Jag fick ett samtal från en av coacherna i Kocklandslaget som frågade om jag var intresserad, och det var jag ju.

– Det är ett väldigt nytt lag, det är bara tre som är kvar från det gamla. Vi började i mars och nu är det fullt ös fram till Culinary World cup, som hålls i november nästa år. Det är mycket träning, men det är otroligt roligt!

Jag försöker träna två dagar i veckan här på jobbet.

Hur funkar det med jobb och familj?
– Min chef har varit jättebra, de tycker bara att det är jättekul. Jag försöker träna två dagar i veckan här på jobbet, och en gång i månaden åker jag upp till Stockholm och tränar med laget. Det är klart att det är lite kämpigt, men det funkar med lite planering.

Erik Möller

Gör: Är konditor på Hotel Gothia Towers i Göteborg, samt medlem i svenska kocklandslaget.Fritidsintressen: ”Umgås med familjen, och vara kreativ. Har inte tid för så mycket annat, men jag älskar musik. Hårdrock och country.”Om facket: ”Jag gick med under pandemin eftersom det kändes bra att göra det. Det känns skönt att ha någon att vända sig till med sina frågor.”

– Jag har gått ner till 80 procent för att hinna vara med barnen. Eftersom jag börjar så tidigt så slutar jag också så tidigt att jag kan hämta dem på förskola och skola. Jag har en fantastisk fru som alltid ställer upp, och så har jag mina föräldrar som hjälper till.

Är du en tävlingsmänniska?
– Jag gillar att lära mig nya saker och att utvecklas. Bara på den här lilla tiden har jag utvecklats jättemycket. Eftersom vi jobbar så mycket tillsammans så får man lära sig varmkök också, och träna upp smaklökarna. Jag gör petit fourer, det är ganska nytt för mig. Men ja, man är väl tävlingsmänniska.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här