Sarah peppar gäster att testa något nytt
Sarah Lindstrand Mboge.
Porträttet Sarah Lindstrand Mboge

Sarah peppar gäster att testa något nytt

Sommelier, vinskribent och vinnare av priset för »Årets servis« på senaste Stellagalan – Sarah Lindstrand Mboge har flyt nu.

Publicerad 26 januari 2022

Som tolvåring plockade hon disk på sin brors kafé, och sedan dess har Sarah Lindstrand Mboge jobbat ­i­ branschen. De senaste åren som sommelier och servitris, just nu på restaurangerna Svartengrens och Schmaltz i Stockholm.

I oktober förra året fick hon utmärkelsen Årets servis vid Stellagalan. Sarah är också vinexpert i Afton­bladet. I text och filmklipp ger hon folkbildande tips och avlivar myter, som att man blir mindre bakis av naturvin.

Vad gör du för att utvecklas inom yrket?
– Internet och vänner. Vi brukar träffas och blinda hemma hos någon. Den som har hand om kvällen bjuder på ­middag. Alla tar med en eller två flaskor och häller upp utan att de andra ser etiketten. Kommer vinet från kallt eller varmt klimat, vad hittar man för toner? Sedan gissar vi, ibland fel, ibland rätt, men man lär sig oavsett. Den druva jag alltid hittar är Cabernet Franc som jag inte gillar. Den har en paprikagrön ryggrad och klängiga ­och tajta tanniner som hänger kvar på ett tjatigt sätt.

Jag vill få fler att våga testa sådant som de inte gör i vanliga fall.

Sarah Lindstrand Mboge, sommelier. Foto: Marc Femenia

Vad vill du ge gästerna?
– Jag vill få fler att våga testa sådant som de inte gör i vanliga fall. Men en del av jobbet är att läsa av vad de vill ha för upplevelser. En del vill bara ha det som de redan vet är gott. När jag själv går ut tycker jag att det är skönt att låta någon annan ta tyglarna och bara slappna av.

Du har jobbat i England och USA, vad gjorde du?
– Jag jobbade på Sager + Wilde ­i England, en otrolig vinbar med en ­gedigen vinlista. Där fick jag kontakt med en vinmakare från Portland i USA, som jag praktiserade hos. Den romantiska bilden är att man är på en vingård ­
i Frankrike, men det här var i ett garage i stan. Det var jättelärorikt, det viktigaste var att städa hela tiden.
Allt faller om det är smutsigt, det blir en dålig produkt.

De i min ålder som tänker öppna krog vill att man ska må bra på jobbet.

När du fick Stellapriset stod det om ditt driv att skapa förändring. Vad i branschen vill du ändra på?
– Den måste bli mer hållbar. Folk pallar inte att jobba långa pass och inte kunna vara sjuka för att då drabbar det verksamheten. Det behöver finnas folk i olika åldrar. Men jag tycker att jag upplever ett skifte nu, de i min ålder som tänker öppna krog vill att man ska må bra på jobbet.

Om Sarah

  • Ålder: 31 år.
  • Yrke: Sommelier och servitris.
  • Har alltid hemma: Bubbel och riesling.
  • Mat- och dryckeskombo: Talisker, whisky, med ostron.
  • Om facket: »Det var en kollega som sa att det är en så himla viktig solidarisk handling att vara med. Även om jag själv inte behöver hjälp kan någon annan behöva det. Det är också viktigt att ha ett starkt fack för en hållbar bransch i framtiden.«

Har du någon trendspaning på vinområdet för 2022?
– Lätta, juiciga, röda har varit på tapeten länge. Nu tror jag att vi går mot mer fruktiga viner, med lite mer oumpf. Jag hoppas och tror att grenache kommer att få lite mer plats. Och så lite mer bubbel, vi har en del att fira.

Vad har du för framtidsdröm?
– Jamen, att vara ekonomiskt ­oberoende och glida runt och äta mat och dricka vin! Men annars har jag en vision att jag vill lära mig att jobba i kök, inte för att bli kock men för att lära mig hur det fungerar. Jag hoppas också komma in på journalistutbildningen och ta en kandidat i beteendevetenskap. På sikt skulle jag vilja jobba som journalist inom mat och dryck med ett sociologiskt perspektiv.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här