Kolor som på mormors tid
Kolor som smakar förr i tiden. Det har blivit kolakokerskan Lisa Ericssons nisch. Foto: Stefan Wettainen
På menyn proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kolor som på mormors tid

Kolor som smakar som på mormors tid. Det är idén bakom Pärlans Konfektyr, där Lisa Ericson kokar kolor med retrostuk.

Publicerad 18 mars 2011

Kolor som smakar som på mormors tid. Det är idén bakom Pärlans Konfektyr, där Lisa Ericson kokar kolor med retrostuk.
Under ett Japanbesök fascinerades Lisa Ericson av landets godiskultur.
– De är tokiga i sötsaker och lägger ner stor vikt vid det estetiska. Jag ville öppna eget och göra något som folk blir glada av.

Och glad
blir man i dubbel bemärkelse. Kolorna är handkokade av ekologiska råvaror och inpackade i små söta kartonger som ser ut som minnen hämtade från mormors vind. Hantverket säljs i en retroinredd butik med jazz i högtalarna på Östermalm i Stockholm.
– Trettiotalet var kolans guldålder. Det är en tid jag fängslas av. Alla som jobbar hos mig dansar till exempel lindy hop, en dans från samma era.

Pärlans goda pepparmintskola

  • 3 dl socker
  • 1 dl glykos
  • 2 dl vispgrädde
  • 80 g osaltat smör
  • 1 tsk havssalt    
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 krm pepparmintsolja
  • krossade polkagrisar

Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 170 grader. Det har då karamelliserats och blivit bärnstensfärgat.

Hetta upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång och pepparmintsoljan i en kastrull. Rör försiktigt ned blandningen i det karamelliserade sockret.

Koka upp till cirka 124 grader. Gör kulprov. Häll upp smeten i en form och strö krossade polkagrisar på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här