En sommelier och kock som kan rycka in med servering och teknikfix. Och nu senast – skyddsombud! Karl Jonasson har nytta av alla sina kompetenser på Hotel Montagne.
Åmmeberg är ett litet samhälle 40 minuter söder om Örebro, i närheten av Askersund.
År 2020 fanns där 459 invånare.
Desto fler passerar igenom på väg till och från traktens största företag Zinkgruvan.
Sedan sent 1800-tal står ett pampigt hotell mitt i byn.
I dag heter det Hotel Montagne och nyligen renoverades det till toppform.
Här jobbar nyblivna skyddsombudet Karl Jonasson sedan ett år tillbaka.
Läste vidare under pandemin
Efter att ha utbildat sig till kock i Grythyttan hann han bara jobba ett halvår.
Sedan slog coronapandemin till.
– Det var skrämmande att se hur det plötsligt inte fanns några jobb alls.
I stället för att grämas över den försvunna arbetsmarknaden valde Karl Jonasson att passa på. Han fortsatte studierna i Grythyttan – nu till sommelier.
När han tog examen i juni 2023 fanns det jobb igen.

Hur kom det sig att du valde att bli kock från början?
– Ja, jag vet inte om det var så medvetet. Jag gick restaurang och livsmedel på gymnasiet hemma i Lysekil. Att det blev det var för att jag tyckte om hemkunskap i högstadiet.
Du valde ändå att gå vidare till Grythyttan?
– När jag gick ut gymnasiet fick jag jobb direkt. Lysekil är ju en sommarstad. Men när sommaren var över fanns det inga jobb. Jag var arbetslös i nästan ett år. Det var mamma som kom hem en dag och sade »jag såg att det finns en restaurangskola – du kanske ska söka till den?« Det var väl en hint.
Och sedan blev du kvar i Bergslagen?
– Jag trivs här. Örebro är en bra utgångspunkt. Största delen av mitt umgänge är gamla grythyttingar. Men jag saknar ändå ofta att träffa familjen.

Alla hjälps åt med allt
Hur hamnade du här på Montagne?
– Det var en gammal kollega som jobbade här som tipsade mig. Jag sökte och fick jobbet. På skärtorsdagen förra året började jag.
I går satte jag upp konferensteknik, jag serverar och sätter vinmenyn och hjälper till i köket när det behövs.
Och vad är det du gör?
– Jag är kock och sommelier. Men vi hjälps åt med allt. Vi är bara fyra heltidsanställda, så vi är alla typ ledningsgrupp. I går satte jag upp konferensteknik, jag serverar och sätter vinmenyn och hjälper till i köket när det behövs.
Vad har ni för typ av gäster?
– Under lågsäsong är det mycket företag och konferenser. Under sommaren är det mer privatgäster. Förra veckan hade vi fullsmetat med konferenser. Nu på lördag har vi en födelsedagsfest.
Mer om Karl
- Ålder: 29, fyller 30 i sommar (”Då vill man ju åka iväg till en vingård eller nåt med kompisar”).
- Bor: Örebro.
- Gör: Kock, sommelier och skyddsombud på Hotel Montagne.
- Om facket: Jag var studerandemedlem och gick ur när jag blev klar. När jag blev arbetslös insåg jag att jag skulle varit med. Det är en säkerhet. Jag har kontinuerligt fått hjälp av HRF.
Du blev nyligen skyddsombud också?
– Ja, jag bygger på med mer uppgifter. Jag får verkligen ett 360-perspektiv. Nej, men vi märkte att skyddsombud var en position vi behövde fylla efter att Arbetsmiljöverket hade varit här. De hade en del saker som vi behövde fixa.
Som vad?
– Det var det här med det systematiska arbetsmiljöarbetet och rutiner. Nu var de nyligen här och kollade allt igen och då fick vi godkänt.
Hur kom det sig att det var just du som tog rollen som skyddsombud?
– Jag fick frågan om jag kunde tänka mig det, och det kunde jag. Jag bryr mig om stället och de som jobbar här.