Kan Catalina Enström vara HRF:s yngsta skyddsombud? Inte omöjligt. Med sina 18 år är hon kanske ung, men knappast oinsatt.
Catalina Enström började på Max för ett och ett halvt år sedan.
Det dröjde inte länge innan hon ville satsa på att bli driftledare. Men det var först nu, när hon har fyllt 18, som det blev möjligt.
Sedan december är hon en av driftledarna på Maxrestaurangen i Enköping.
– Jag har väntat jättelänge på det här. De har sagt till mig sedan jag var 16 att bevisa att jag klarar att vara driftledare.
Vad gör en driftledare?
– Man gör bemanning, man håller på med journalmätning, mäter temperaturer på till exempel olja och kött, mäter matsvinn och räknar kassan, bland annat, säger Catalina Enström.

Får du högre lön också?
– Ja. Inte jättemycket, jag tror det är fem kronor mer i timmen. Men det är inte därför jag vill vara driftledare.
Trivs du?
– Ja. Jag har kunnat bli saker här på Max. Jag tänker att jag ska jobba här i två år till, sedan vill jag bli flygvärdinna. Det märktes när jag gick i skolan att jag inte är någon skolperson.
Men jag tänker att jag har mognat om två år och kan klara det då. Nu vill jag jobba här på Max, jag mår inte dåligt när jag jobbar.
Jag gillar att ha planer. Det går som jag vill hittills.
Vad välplanerad du verkar?
– Jag gillar att ha planer. Det går som jag vill hittills.
Och så är du skyddsombud också, hur länge har du varit det?
– Jag vet inte exakt, men tre-fyra månader kanske.
Vad innebär det att vara skyddsombud?
– Man har koll på arbetsmiljön. I dag till exempel hade jag möte med min chef om arbetsskador. Vi gick igenom dem och har som mål att fler tillbud ska rapporteras.

Vilka är de vanligaste arbetsskadorna?
– Det är brännskador och halkskador. Det är ganska vanligt när man håller på med frityroljan och är lite stressad, kanske för att man ska stänga restaurangen och vill bli klar snabbt, att man bränner sig. Jag har själv ett märke på armen efter frityrkorgarna.
– Nybörjare bränner sig ofta på rännan där maten kommer ut, där det hänger en värmelampa ovanför. Vi hade två nyligen som råkade ut för det. Där har jag sett till att vi har en skylt nu som varnar.
Har ni halksäkra skor?
– Ja, det fick vi redan för något år sedan. Markus, min restaurangchef, skickade ut en länk där vi fick välja vilka skor vi ville ha. Vi har ett jättebra samarbete kring arbetsmiljön.



Känns det som du kan göra skillnad?
– Absolut. Jag har förändrat lite på restaurangen. Vi har till exempel halkskydd i trappan upp till personalrummet och vi har nya golv i köket.
Jag är väldigt intresserad av arbetsmiljöfrågor som rör mig och mina kollegor. Det ska vara säkert för alla.
Hur har du lärt dig vad du ska ha koll på?
– Jag har gått en utbildning via facket, och så har jag möte regelbundet med min mentor. Vi ska boka in ett nytt möte om några dagar.
Jag ser saker på ett annat sätt nu och tänker risk hela tiden.