På menyn matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klara skrev kokbok för blivande mammor

Klara Desser har lagat maten som är perfekt för alla som väntar barn. Läckra, lättlagade rätter som är fullproppade med de nyttigheter kroppen behöver.

Publicerad 12 februari 2009

När Klara Desser för sju år sedan väntade sin dotter Tora hade hon med sig några envisa övervikts­kilon in i graviditeten. Som de flesta gravida ­unnade hon sig en hel del gott, även om hon i stort hade en ganska god kosthållning med regelbundna måltider och bra råvaror. ­Graviditetsillamåendet, som varade i tio veckor, försökte hon hålla stången med finncrisp med smör och ost.
– Med den kunskap jag har i dag hade jag ju kunnat parera illamåendet på ett bättre sätt, tycker Klara, som hade kvar sina extrakilon även efter graviditet och amning.

När dottern var omkring året gammal upptäckte Klara att GI-mat var ett bra sätt för henne att sakta gå ner i vikt utan behöva banta.
– Jag uteslöt socker och vitt mjöl, men kunde ändå fortsätta att äta gott. Jag blev behagligt mätt och kunde fungera i var­dagen utan att hela tiden vara sugen. Jag insåg att det inte alls var svårt att äta sunt, tvärtom var det kul och inspirerande. Och jag märkte ju att jag blev både friskare och piggare. Halsbrännan, som jag periodvis lidit av, försvann. Så jag tänkte; varför inte dela med mig av mina erfarenheter till ­gravida och småbarnsföräldrar?
Sagt och gjort. Tillsammans med fotograferande maken Hans och barnmorskan Anna Nord blev kokboken »Klaras bästa mat för gravida« till. Sedan i höstas finns den ute i bokhandlarna.
Här har formgivaren Klara – som har sex kokböcker om GI-mat bakom sig – samlat sina bästa recept för gravida och ammande kvinnor. Här finns recept på fisk och skaldjur, kött, vegetariska rätter och desserter.

Den röda tråden är lågt glykemiskt index, och hälsosamma, gärna ekologiska råvaror. Ingredienserna är enkla, något vem som helst kan slänga ihop till en måltid.
I boken finns också korta kapitel med ­beskriv­ningar av graviditetens olika åkommor som illamående, halsbränna, järnbrist och diabetes. Vid varje krämpa finns tips på vad man kan äta för att lindra symptomen och förbättra hälsoläget.

Men är det inte okej att frossa lite när man väntar barn? Ska man verkligen behöva vara så där präktigt sund då också?
Klara skrattar.
– Visst kan man unna sig lite ­extra om man är normal­viktig. Men inte hela tiden och varje dag. Många ­kvinnor i dag är ju faktiskt överviktiga och ska inte ­lägga på sig ytterligare extrakilon under graviditeten. Och att äta sunt behöver inte alls vara tråkigt, utan tvärtom.
Klara tycker exempelvis att man kan välja bort mat med många tillsatser och i stället välja rena produkter.
– Hellre hallon med grädde än en dammsugare, hellre mörk choklad än smågodis. Jag vill inte komma med en massa pekpinnar, utan boken är tänkt att inspirera till en sundare livsstil under graviditeten. En bok som man blir glad av och som pekar på vad man kan äta, inte på vad som är förbjudet. Rätterna är enkla och goda.

Hon tillägger att även resten av familjen så klart kan äta av maten, konstigare än så är den inte.
– Vinsterna blir ju så stora om man slutar upp att äta skräpmat. Man mår mycket bättre och får mera ork för livet som småbarnsmamma, det är jag ett levande bevis på.
Klara håller sig numera till GI-mat. Hon har förstås lagat alla recepten i boken. Favoriterna finns inom det vegetariska köket samt rätter med bönor, linser och lax.
Att många gravida är så pass rädda för att få i sig »fel« fisk att de helt avstår tycker hon är beklagligt.
– Östersjöfisk ska man undvika, men annars är det fritt fram att äta fet fisk som lax och makrill flera gånger i veckan. Omega 3 är oerhört viktigt för fostrets utveckling.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här