Kålossalt gott
Laxcarpaccio med rödkålssallad, frasiga grönkålschips och svartkålscannelloni. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kålossalt gott

Trendig, god, billig och nyttig! Nu är det högsäsong för kål. Efter all julmat behövs omväxling, testa frasiga grönkålschips, laxcarpaccio med rödkålssallad eller svartkålscannelloni.

Publicerad 19 december 2013
inlinebild
Svartkålscannelloni. Foto: Ulrika Pousette

Svartkålscannelloni
(4–6 portioner)

  • 400 g svartkål
  • 1 msk smör, 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 sardeller
  • 400 g ricottaost
  • 100 g färskriven parmesan
  • salt och peppar
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 150 g mozzarella
  • 1 handfull pinjenötter
  • 10 körsbärstomater

ostsås

  • 3 dl grädde
  • 50 g parmesan
  • ¼ tsk riven muskot
  • salt och svartpeppar

tomatsås

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa socker
  • 1 handfull basilikablad

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Repa svartkålen och ta bort alla stjälkar. Skölj bladen och koka i saltat vatten 5 minuter. Häll av och låt svalna.
–Hacka vitlöken och fräs i smör och olivolja någon minut, den ska inte ta färg. Lägg i sardellerna och låt dem smälta. Pressa ut vattnet ur kålen och hacka fint. Vänd ner hacket i oljan, fräs några minuter och ställ åt sidan. När det svalnat, vänd ner ricotta och parmesan och smaka av med salt och peppar.
Gör tomatsåsen. –Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja tills det mjuknat. Tillsätt tomater, vatten, salt och socker och låt puttra i cirka 15 minuter. Ställ av från värmen och vänd ner finhackad basilika.
Häll tomatsåsen i en ugnsfast långpanna cirka 40 x 25 cm. Bred på kålkrämen på lasagneplattorna och rulla ihop. Är plattorna svåra att rulla kan man doppa dem hastigt i hett vatten först. Dela rullarna på mitten och lägg dem tätt, med snittsidan uppåt, i långpannan.
Blanda grädde, parmesan och muskot och smaka av. Häll såsen över cannellonin. Strö över pinjenötter, mozzarella, tomathalvor och lite extra parmesan. Grädda i 30 minuter.

Laxcarpaccio
(4 portioner)
En elegant och spännande förrätt eller kanske en ny rätt på julbordet? Den här vackra och fräscha rätten kan komma att bli en tradition.

  • 400 g färsk laxfilé
  • ½ mango, gärna inte alltför mogen
  • 1 röd chili
  • cirka 1 tsk salt
  • 3 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger
  • rivet skal från 1 lime
  • 2 – 3 msk rostade sesamfrön

rödkålssallad

  • cirka 200 g rödkål
  • pressad saft från 1 lime
  • 1 msk socker
  • ½ tsk salt
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk risvinäger

Gör så här:
Skär rödkålen så tunt som möjligt. Gärna med en mandolin. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor bunke och rör om tills sockret har löst sig. Blanda ner rödkålen i bunken och massera gärna in marinaden.
–Lägg upp kålen på laxen och strö över sesamfrön.

Grönkålschips

(10–12 portioner)
Ugnsvärmen förvandlar grönkålen till ett krispigt, frasigt och lövtunt chips.

  • En bunt med färsk grönkål (ca 1 liter)
  • 1 – 2 msk olivolja
  • 1/4 tsk flingsalt alt. 1/8 tsk vanlig salt

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Skölj grönkålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar.
Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, strö på salt och massera in oljan i grönkålsbladen. Sprid ut bladen i ett jämnt lager. Sätt in plåten i ugnen i cirka 10 minuter tills bladen är krispiga.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här