Trendig, god, billig och nyttig! Nu är det högsäsong för kål. Efter all julmat behövs omväxling, testa frasiga grönkålschips, laxcarpaccio med rödkålssallad eller svartkålscannelloni.

Svartkålscannelloni
(4–6 portioner)
- 400 g svartkål
- 1 msk smör, 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 3 sardeller
- 400 g ricottaost
- 100 g färskriven parmesan
- salt och peppar
- 200 g färska lasagneplattor
- 150 g mozzarella
- 1 handfull pinjenötter
- 10 körsbärstomater
ostsås
- 3 dl grädde
- 50 g parmesan
- ¼ tsk riven muskot
- salt och svartpeppar
tomatsås
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk tomater
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 nypa socker
- 1 handfull basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Repa svartkålen och ta bort alla stjälkar. Skölj bladen och koka i saltat vatten 5 minuter. Häll av och låt svalna.
–Hacka vitlöken och fräs i smör och olivolja någon minut, den ska inte ta färg. Lägg i sardellerna och låt dem smälta. Pressa ut vattnet ur kålen och hacka fint. Vänd ner hacket i oljan, fräs några minuter och ställ åt sidan. När det svalnat, vänd ner ricotta och parmesan och smaka av med salt och peppar.
Gör tomatsåsen. –Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja tills det mjuknat. Tillsätt tomater, vatten, salt och socker och låt puttra i cirka 15 minuter. Ställ av från värmen och vänd ner finhackad basilika.
Häll tomatsåsen i en ugnsfast långpanna cirka 40 x 25 cm. Bred på kålkrämen på lasagneplattorna och rulla ihop. Är plattorna svåra att rulla kan man doppa dem hastigt i hett vatten först. Dela rullarna på mitten och lägg dem tätt, med snittsidan uppåt, i långpannan.
Blanda grädde, parmesan och muskot och smaka av. Häll såsen över cannellonin. Strö över pinjenötter, mozzarella, tomathalvor och lite extra parmesan. Grädda i 30 minuter.
Laxcarpaccio
(4 portioner)
En elegant och spännande förrätt eller kanske en ny rätt på julbordet? Den här vackra och fräscha rätten kan komma att bli en tradition.
- 400 g färsk laxfilé
- ½ mango, gärna inte alltför mogen
- 1 röd chili
- cirka 1 tsk salt
- 3 msk sesamolja
- 2 msk risvinäger
- rivet skal från 1 lime
- 2 – 3 msk rostade sesamfrön
rödkålssallad
- cirka 200 g rödkål
- pressad saft från 1 lime
- 1 msk socker
- ½ tsk salt
- 1 msk färsk riven ingefära
- 2 msk risvinäger
Gör så här:
Skär rödkålen så tunt som möjligt. Gärna med en mandolin. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor bunke och rör om tills sockret har löst sig. Blanda ner rödkålen i bunken och massera gärna in marinaden.
–Lägg upp kålen på laxen och strö över sesamfrön.
Grönkålschips
(10–12 portioner)
Ugnsvärmen förvandlar grönkålen till ett krispigt, frasigt och lövtunt chips.
- En bunt med färsk grönkål (ca 1 liter)
- 1 – 2 msk olivolja
- 1/4 tsk flingsalt alt. 1/8 tsk vanlig salt
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Skölj grönkålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar.
Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, strö på salt och massera in oljan i grönkålsbladen. Sprid ut bladen i ett jämnt lager. Sätt in plåten i ugnen i cirka 10 minuter tills bladen är krispiga.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.